Довољно новца за повећање пензија, плата, минималне зараде и исплату додатних 20.000 динара пензионерима

Довољно новца за повећање пензија, плата, минималне зараде и исплату додатних 20.000 динара пензионерима

02/08/2021 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је истакао да Србија, захваљујући добрим економским резултатима, има довољно новца за повећање пензија, плата у јавном сектору, минималне зараде, као и за исплату додатних 20.000 динара пензионерима у фебруару наредне године.

 

„Пре свега бих грађанима Србије честитао на оствареним резултатима у првих седам месеци ове године. Упркос пандемији вируса корона ми смо у јуну и у јулу ове године имали неочекивани суфицит у буџету, од око 60 милијарди динара. У том периоду, ми смо планирали минус од 198 милијарди, а на крају седмог месеца имамо минус од 38,5 милијарди динара. Резултат је бољи за око 160 милијарди динара, односно милијарду и 300 милиона евра. Бољи су нам приходи, боља је наплата ПДВ-а, све иде боље него што је планирано“, навео је он.

 

Министар је подсетио да је у првом кварталу ове године остварен раст од 1,7 одсто, а у другом кварталу 13,4 процента, што чини да је раст у првој половини године око 7,5 одсто.

Он је објаснио да је опредељење државе да добре резултате подели са грађанима.

 

„Увек смо били усмерени ка томе да помогнемо онима којима је наша помоћ најпотребнија, најугроженијима због пандемије вируса корона. Као што је и председник Александар Вучић и рекао, пензије од јануара сигурно неће расти испод 5,5 до шест одсто, у складу са швајцарском формулом. И ове године су пензије расле 5,9 процената, упркос пандемији. Желим да истакнем да континуирано подржавамо грађане, посебно најстарије, пензије расту из године у годину. Плате у јавном сектору такође расту и из те перспективе треба посматрати планирану уплату од 20.000 динара пензионерима. Мислим да је то сјајна вест за најстарије, а и показује степен наше бриге за њих, за најугроженије“, навео је он.

 

Министар се осврнуо и на мере подршке које су спроведена прошле године, када је почела пандемија вируса корона.

 

„Прва мера коју је Влада Републике Србије предузела била је уплата 4.000 динара пензионерима, како би се ублажиле последице пандемије, за куповину лекова, маски, свега што је било најпотребније у том моменту. Након тога смо свим грађанима, укључујући и пензионере исплатили 100 евра. Крајем прошле године, када смо видели да имамо простора у буџету, исплатили смо додатних 5.000 динара за пензионере и ако се сећате, 10.000 динара за све медицинске раднике, да им кажемо једно велико хвала. Поред тога, биле су им повећане и плате“, рекао је Мали.

 

Како је објаснио, подршка грађанима се наставила и ове године, упркос никада већој економској и здравственој кризи.

 

„Ове године смо одлучили да упркос пандемији идемо са повећањем минималне зараде од 6,6 одсто, да повећамо плате у јавном сектору 5 процената, као и пензије за 5,9 одсто. Ове године исплатили смо свим пунолетним грађанима 30 евра, преостаје још исплата 30 евра у новембру, а као што је председник Вучић обећао, и додатних 20 евра у децембру месецу. У септембру ће бити уплаћено додатних 50 евра за пензионере, а 20.000 динара исплатићемо у фебруару наредне године“, рекао је Мали.

 

Он је навео да су мере подршке државе дале резултате и истакао да је успех видљив.

 

„Нама је наплата ПДВ-а била већа него 2019. године, нисмо имали несташице на рафовима, људи су имали новца, добили су прошле године по 100 евра подршке од државе, а ове године 30+30+20 евра. Да не заборавимо, држава је уплатила и помоћ од 3.000 динара грађанима који су се вакцинисали до краја маја ове године. Ова подршка државе подигла је ликвидност нашој привреди, а с друге стране оптимизам грађана, јер људи су видели да је држава јака, стабилна, снажна, да има новца“, навео је он.

 

Министар је објаснио да новца не би било да председник Вучић није започео тешке економске реформе 2014. године, које су за последицу имале четири године суфицита у буџету.

 

„Реформама су најтеже били погођени наши најстарији суграђани. Ми смо тада рекли да нам је потребно годину, две, три да санирамо последице неодговорне политике и спасимо земљу која је била на ивици банкрота. Тешке мере су нас довеле до тога да пред корону будемо у потпуности стабилни, да нам учешће јавног дуга у односу на БДП буде под контролом, да кренемо са високим стопама раста, да расту просечне плате, пензије. Када се појавила пандемија, ми смо имали капацитет да реагујемо са 8 милијарди евра, да подржимо и грађане и привреду“, рекао је Мали.

 

Мали је навео да ће дефицит до краја године бити много мањи него што је пројектовано, те да континуирана подршка и привреди и грађанима нема везе са политичким околностима.

„Који избори ће бити организовани ове године? Који су избори били у јануару ове године када смо повећали плате, пензије и минималну зараду? Када год нађемо реалан простор у буџету, ми помажемо онима којима је најпотребније, и не понашамо се као они који су  раније владали, да плаћамо из измишљеног новца“, објаснио је министар.

 

Он је нагласио да се у Србији данас гради сигурна будућност наше деце, те да је најважнији посао ове Владе подизање животног стандарда грађана из месеца у месец.

 

„Наш предлог послодавцима и синдикатима ће бити да повећање минималне зараде од 1. јануара следеће године буде 9,4 или 9,5 процената, односно да са 32.022 динара колико је сада у просеку, идемо на преко 35.000 динара. Ако очекујемо стопу раста БДП-а од 6,5 до 7 одсто, ово је повећање минималне зараде које је веће у односу на повећање БДП-а. Тако је било од 2018. године. Ово је веома важно и за социјални статус запослених, јер раст минималне зараде подиже просечну плату. Није случајно што смо већ крајем 2019. године имали просечну зараду од преко 500 евра, а сада је већ 65.000 динара. Очекујемо да ћемо са овим подизањем минималне зараде, просечну зараду следеће године подићи на ниво од 612 евра, а то значи да ће она у децембру ићи од 630 до 650 евра“, навео је он и подсетио да је пре само неколико година просечна плата била 329 евра.

 

Министар је закључио да у доба највеће кризе икада Србија остварује победу у економији – по стопи раста, по никада већим инвестицијама, као и по стабилности јавног дуга, који је тренутно 56,2 одсто у односу на БДП, што је далеко од нивоа прописаног Мастришким уговором.