45. Festival filmskog scenarija – Gorki list u Vrnjačkoj Banji od 13. do 19. avgusta

45. Festival filmskog scenarija – Gorki list u Vrnjačkoj Banji od 13. do 19. avgusta

02/08/2021 Off By BERB

Početak Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji se vezuje za 1974. godinu kada se posle polemike u filmskoj javnosti obelodanila činjenica da je scenaristika najslabija tačka domaćeg filma i da scenariju nije dato dostojno mesto. U isto vreme je u Vrnjačkoj Banji postojala smotra „Jugoslovenski film u akciji“ koja je imala svoju stručnu tribinu. Dve činjenice – kriza scenarija i postojanje smotre su bile presudne za stvaranje pravog festivala koji je jasno esnafski profilisan i jedinstven u svetu – Festival filmskog scenarija.

 

 

Inicijatori pokretanja su bili Kulturni centar Vrnjačke Banje, Udruženje filmskih autora i Udruženje filmskih glumaca. Neposredni inicijatori su bili Boško Ruđinčanin, Miomir Stamenković, Velimir- Bata Živojinović, Vasiljka Bogićević i Dušan Perković. Dosadašnji rezultati Festivala nisu nimalo skromni. Za četrdeset i pet godina u takmičarskoj konkurenciji je prikazano više od 400 filmova, održano četrdeset i četiri simpozijuma posvećenih scenarističkim problemima koji imaju dalekosežan značaj ne samo za smotru u Vrnjačkoj Banji već i za celokupnu domaću kinematografiju.

Pored zvaničnog takmičarskog programa, Festival filmskog scenarija je bez obzira na krizu u kinematografiji i društvu uvek uvek imao i poneki značajan prateći program, među kojima je čuvena „Letnja škola filmske dramaturgije“ koja se održava od 1996. pa do danas i čiji je cilj da spoji studente dramaturgije iz regiona koji bi, udruženim snagama uz pomoć Mentora (iskusnog lica), razvijali svoje priče za buduće filmove. Od nagrada na Festivalu se izdvajaju prva, druga, treća i specijalna nagrada, a od ove godine uvodi se i nagrada Gordan Mihić „Zlatno pero“, kako bi ovaj festival dobio svoje obeležje poput Zlatnog medveda u Berlinu, Zlatne palme u Kanu i Zlatnog lava u Veneciji.

Pored „Zlatnog pera“ uvodi se i nagrada publike koju dodeljuje generalni pokrovitelj festivala – GORKI LIST pa će i posetioci imati priliku da glasaju za najbolji film po svom izboru. Festival će se otvoriti prvi put na Trgu, po ugledu na festivale u Berlinu, Kanu i Rimu. Režiju festivala potpisuje Marko Jovičić. Ono što je najvažnije napomenuti, raspisan je javni konkurs od strane Gradske uprave Vrnjačke Banje, Centra za kulturu Vrnjačke Banje i Apollona, za „NAJBOLJI ORIGINALNI SCENARIO“, radi prikupljanja predloga, čija je realizacija predviđena u 2021/2022. godini.

Rok za podnošenje počinje 10.07.2021.godine, a završava se 30.08.2021. godine. Pobednički scenario će biti realizovan u dugometražni film u Apollon produkciji i uvršćen u takmičarski program narednog Festivala filmskog scenarija. Pravo učešća na konkurs imaju svi svršeni dramaturzi, studenti dramaturgije i svi oni koji su vešti u pisanju, imaju dobru ideju, a da su iz Srbije. Scenario koji je predmet prijave, dostavlja se u elektronskoj formi (PDF, WORD) na email adresu: [email protected] ili poštom (sa žigom datuma, najkasnije 30.avgusta 2021.godine) predaje na portirnici Kulturnog centra Vrnjačke Banje. Rezultati javnog konkursa se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Festivala filmskog scenarija, kao i na instagram profilu – jedini_pravi_ffs, nakon 60 dana od dana završetka podnošenja prijave.

https://instagram.com/jedini_pravi_ffs?utm_medium=copy_link

Žiri koji će odlučiti o ovogodišnjim nagradama sastoji se od Aleksandra Đaje, direktora Pozorišta na Terazijama, Srđana Golubovića, reditelja i prošlogodišnjeg pobednika festivala filmom „Otac“ i Ivane Vujić, upravnice Narodnog pozorišta. Neki od filmova u ovogodišnjoj takmičarskoj konkurenciji su „Jedini izlaz“, „Južni vetar-Ubrzanje“, „Dara iz Jasenovca“, „Volja sinovljeva“, „Vikend s ćaletom“, „Toma“, „Ime naroda“, „Nebesa“. Poklonici sedme umetnosti će imati prilike da se upoznaju sa preko 300 glumaca koji će prisustvovati festivalu (Nenad Jezdić, Anđelka Prpić, Ljubomir Bandović, Milica Milša, Luka Raco, Milica Tomašević, Sandra Bugarski, Ammar Mešić…) Pored napravljene himne festivala koju izvode glumci i pevači, snimljen je i promo skeč u kom popularni glumci (Andrija Milošević, Marko Živić, Stevan Piale, Boda Ninković, Miljan Prljeta, Aleksandra Manasijević, Marko Gvero i Zlata Numanagić) na duhovit način prikazuju kako nastaje scenario.

https://www.youtube.com/watch?v=eX5X-RS02Uo

Pored pratećeg programa koji čine glumačke i dramaturške radionice, stand up komedije, dečije predstave, turistički obilazci Banje, čitanje poezije i proze, svako veče će biti upriličena žurka sa živom muzikom.