Уручени кључеви 75 станова за избегличке породице у Нишу

Уручени кључеви 75 станова за избегличке породице у Нишу

02/08/2021 Off By BERB

Фото: mfa.rs

 

Министар спољних послова Никола Селаковић присуствоваo је данас у Нишу свечаном уручењу кључева 75 станова намењених избегличким породицама из Хрватске и БиХ у оквиру реализације Регионалног стамбеног пројекта (РСП) у Србији.

 

 

У свом обраћању Селаковић је изразио задовољство што је у прилици да подели радост са 75 породица које ће, након 25 година, добити свој кров над главом, пожелевши им пуно среће, радости и лепих момената у новим домовима.

 

„Град Ниш је постао богатији за 75 дивних, вредних, марљивих, честитих породица, наших људи који нису својом вољом, већ су из пуке жеље да заштите голи живот побегли у Србију“, истакао је Селаковић и захвалио граду Нишу на свој помоћи у реализацији овог пројекта.

 

Министар Селаковић, који је и председник Комисије Владе Србије за координацију процеса трајне интеграције избеглица, рекао је да је до сада у оквиру реализације РСП додељено 5.825 стамбених решења. Навео је да је додељено 2.004 пакета грађевинског материјала, 305 монтажних кућа, 1.575 сеоских кућа са окућницом и 1.941 стамбена јединица.

 

 

Министар је казао да су станови који се данас усељавају изграђени у оквиру потпројекта 9 РСП, нагласивши да је његова укупна вредност око 1.500.000 евра

 

„Овим пројектом Ниш решава питање стамбеног збрињавања наших људи који су са простора БиХ и Хрватске избегли у Србију“, рекао је министар и додао да је потребно наћи адекватно решење и за питање интерно расељених лица са Косова и Метохије.

 

 

Министар је захвалио ЕУ, највећем донатору РСП, и другим билатералним донаторима који учествују у наведеном програму. Такође, истакао је значај Банке за развој Савета Европе и посебно захвалио Комесеријату за избеглице и миграције на ангажману у спровођењу овог програма.