Vučić obišao radove na izgradnji kompresorske stanice Velika Plana

Vučić obišao radove na izgradnji kompresorske stanice Velika Plana

30/07/2021 Off By BERB

Izvor: predsednik.rs/Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na izgradnji kompresorske stanice „Velika Plana“ u okviru projekta izgradnje gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom i tom prilikom izrazio zadovoljstvo što Srbija nakon mnogo godina ima mogućnost da radi ovako važne projekte.

 

 

Predsednik Vučić je istakao da je zadovoljan napretkom radova i da je naša zemlja dugo čekala na ovako značajne infrastrukturne projekte, od kojih je gasovod jedan od najvažnijih.
„Ponosan sam na to što se nalazimo ovde u Žabarima i što ćemo uskoro otvoriti ovu velelepnu kompresorsku stanicu. Bez kompresorske stanice i 36 objekata i mnogo onih ispod zemlje, ne bismo mogli da imamo uravnotežen pritisak gasa“, istakao je predsednik i dodao da je ovaj projekat izuzetno značajan za energetsku sigurnost zemlje, koja će zajedno sa hranom i finansijskom stabilnosti, biti ključna stvar u narednih 20 godina, te dodao da će Balkanski tok znatno smanjiti troškove dopremanja gasa.

 

Predsednik je posebno naglasio da je do sada naš energetski sistem gotovo u celosti bio zasnovan na čvrstim fosilnim gorivima, ali da i zbog zaštite životne sredine moramo da prelazimo na čistije energente.

 

Govoreći o dodatnim prednostima ovog projekta, predsednik je rekao da trenutno u Srbiji imamo više od 80.000 gradilišta, kao i da samo na gradilištu Moravskog koridora imamo oko 2.500 radnika dnevno, dok je samo na lokaciji kompresorske stanice “Velika Plana” angažovano oko 1.500 radnika dnevno.
Predsednik je zahvalio radnicima iz Srbije i Rusije i poželeo im da na vreme završe ovaj projekat. Prema planu, prve količine tranzitnog ruskog gasa kroz našu zemlju do srednje Evrope trebalo bi da poteku 1. oktobra. 

Dužina gasovoda kroz Srbiju od Zaječara do Horgoša gde se spaja sa mađarskim delom trase, iznosi 403 kilometra. 

Kompresorska stanica “Velika Plana” je jedina kompresorska stanica na trasi ovog gasovoda kroz Srbiju koji od Bugarske. Početkom meseca, Srbijagas i mađarska gasna kompanija FGSZ spojile su cevi, čime je kompletirana čitrava trasa Balkanskog toka. 

Obilasku radova prisustvovali su i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko, generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i direktor Gastransa Igor Jolkin.