Немачка један од наших најзначајнијих политичких и економских партнера

Немачка један од наших најзначајнијих политичких и економских партнера

30/07/2021 Off By BERB

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се са државним секретаром Министарства иностраних послова Савезне Републике Немачке Мигелом Бергером са којим је разговарао о политичкој и економској сарадњи две земље, европским интеграцијама и сарадњи у региону западног Балкана.

 

 

Министар Селаковић је билатералне односе оценио као веома добре, истакавши да њима, у великој мери, доприносе и лични и пријатељски односи председника Вучића и канцеларке Меркел. Такође, посебно је изразио задовољство што ускоро очекујемо посету канцеларке Меркел Србији, те да смо, према његовим речима, у том смислу концентрисани на припрему закључивања више међудржавних споразума, нарочито у области културе, образовања и науке.

 

Говорећи о економској сарадњи, Селаковић је рекао да је Немачка  један од наших најзначајнијих економских партнера. У том контексту, министар је указао на значај сарадње са Немачком у области дуалног образовања, такође истакавши да је један од важних интереса Србије повећање инвестиција у инфраструктурне пројекте.

 

Шеф српске дипломатије подвукао је да је чланство у ЕУ стратешки циљ Србије и захвалио Немачкој, као једном од наших најзначајних политичких партнера, на подршци коју пружа политици проширења и унапређење политичког дијалога Србије и региона са ЕУ.

 

Разговарајући о регионалним иницијативама, Селаковић се осврнуо на значај „Берлинског процеса“ напоменувши да је тај форум у значајној мери допринео убрзању одређених процеса и стварању неопходних услова за ближе повезивање у нашем региону.

 

Министар Селаковић упутио је изразе саучешћа Немачкој због жртава у невероватним поплавама које су недавно погодиле ту земљу, поновивши да је Србија спремна да пружи помоћ у отклањању њених последица.