Подршка Немачке у евроинтеграцијама од изузетног значаја за Србију

Подршка Немачке у евроинтеграцијама од изузетног значаја за Србију

30/07/2021 Off By BERB

Фото: Танјуг/ Драган Кујунџић

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са државним секретаром Министарства спољних послова Савезне Републике Немачке Мигелом Бергером о унапређењу билатералних односа две државе, реформском процесу у Србији, њеним европским интеграцијама, као и о унапређењу сарадње у региону Западног Балкана.

 

 

Европске интеграције су стратешки циљ и кључни приоритет Србије, истакла је председница владе и додала да очекује да ће током словеначког председавања Савету Европске уније бити отворена још два кластера, што би, како је објаснила, био позитиван сигнал за нашу земљу и чиме би се адекватно валоризовали до сада предузети реформски кораци Србије. Истакла је да је подршка Немачке у реформском процесу и европским интеграцијама од изузетног значаја за Србију.

 

Када је у питању владавина права, објаснила је да је та област један од кључних приоритета Владе Србије и да је влада у претходном периоду демонстрирала своју посвећеност даљем спровођењу реформи, како би правосуђе и његове институције биле одговорне, ефикасне и независне.

 

Говорећи о приликама у региону, председница владе је нагласила да је Србија посвећена дијалогу Београда и Приштине, важног за стабилност целокупног региона, али је додала да постоји велика забринутост због актуелне ситуације и најновијих притисака Приштине на српске повратнике.

 

Представник немачког шефа дипломатије истакао је значај дијалога између Београда и Приштине и навео да ће Немачка наставити да пружа пуну подршку овом процесу, како би се пронашло конструктивно решење.

 

Државни секретар немачког Министарства спољних послова Мигел Бергер истакао је да Немачка већ констатује позитивне кораке које Србија спроводи у фундаменталним областима, али и да ће наставак реформи, а које захтевају, пре свега, време и посвећеност, донети кључне бенефите грађанима Србије. Он је нагласио да ће Немачка наставити да пружа пуну подршку Србији на европском путу.

 

Када је у питању сарадња у региону, на састанку је истакнута важна улога и допринос Немачке унапређењу сарадње у региону Западног Балкана, пре свега, кроз иницијативу „Берлински процес“. Председница Владе је апострофирала посвећеност Србије стварању Заједничког регионалног тржишта и значај коју придајемо иницијативама које за циљ имају јачање стабилности, просперитета и економског повезивања у региону.