U PETAK I SUBOTU U BEOGRADU SE ODRŽAVA MULTIKONGRES «SRPSKE VIZIJE»

U PETAK I SUBOTU U BEOGRADU SE ODRŽAVA MULTIKONGRES «SRPSKE VIZIJE»

13/05/2015 Off By
nem_srb_komora_pok_1305
O OVOM PRIVREDNOM I DRUŠTVENOM NOVITETU GOVORILI SU DANAS NOVINARIMA PREDSEDNIK PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, MARKO ČADEŽ I DIREKTOR NEMAČKO – SRPSKOG PRIVREDNOG UDRUŽENJA, MARTIN KNAP. MULTI KONGRES JE NAZVAN SRPSKE VIZIJE I OKUPIĆE NA JEDNOM MESTU ORGANIZACIJE CIVILNOG DRUŠTVA SA ORGANIZACIJAMA PRIVREDE
Ranka Čičak

 

U PETAK u 20 časova u beogradskom hotelu Radison Bluld Mil, u Bulevaru Vojvode Mišića počinje rad prvi multikongres u Srbiji. O ovom privrednom i društvenom novitetu govorili su danas novinarima predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež i direktor Nemačko – srpskog privrednog udruženja, Martin Knap. Multi kongres je nazvan Srpske vizije i okupiće na jednom mestu organizacije civilnog društva sa organizacijama privrede. U svih šest sala u prizemlju hotela nevladine organizacije imati će u subotu i nedelju, od 10 do 20 časova po dva sata prilike da se druže s publikom i objasne svoj program rada. Ulaz je besplatan, kao što je besplatan i nastup organizacija.
Tako će u subotu u sali M1 od 10 do 12 sati Jogo savez Srbije organizovati predavanje i razgovor o jogi i zdravom životu. Od 12 do 14 časova srpsko društvo za puteve Vita – vita predstavlja projekt beogradske obilaznice Bubanj potok – Pančevo. Od 14 do 16 časova Udruženje «Sreća je u nama» prikazuje jogu za menadžere, praktične vežbe za oslobađanje od stresa. Od 16 do 18 časova Sanitarno ekološko udruženje govori o pripremama za ono što nam donose klimatske promene. Od 18 do 20 časova DSV i Simens govore o EU fondovima, energetici i infrastrukturi. Istog dana će u ostalih pet sala biti održano još 25 predavanja na različite teme. U nedelju će biti održano još trideset predavanja na različite teme.
Gospodin Marti Knap kaže da se ovakvi susreti održavaju od 1991 godine u Atini i Solunu. U atinskom hotelu Hilton nevladine i privredne organizacije sastaju se u čak 17 sala. Više od 30 hiljada ljudi ovde nađe odgovore za svoja pitanja i sastane se sa budućim poslovnim partnerima.
Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež u izjavi za Balkan ekspresrb naglašava da se privreda ne može posmatrati odvojeno od društva i da su ovakvi susreti prilika da se razmene ideje:
– Kod nas je ovo tek početak, a već je izazvao ogromno interesovanje. Predstaviti će se 60 nevladinih organizacija, a očekujemo više hiljada slušalaca. Privredna udruženja uvek moraju da budu između privrede i civilnog društva. Zato i PKS nastoji da što više bude s nevladinim organizacijama.
Na moje pitanje čija je ideja bila da se organizuje ovaj kongres, Čadež odgovara:
– Pa, moja. Gospodin Knap mi je ispričao atinska iskustva i ja sam odmah pristao da pokušamo i mi. Sve plaćaju donatori, njih oko 20, hotel je među njima, a koristi su velike. Mali privrednici i svi oni koji su zainteresovani da to postanu, ovde mogu lično da upoznaju svoje buduće partnere i investitore. <


DOGAĐAJI