Овчар бања добија Природњачки центар

Овчар бања добија Природњачки центар

30/07/2021 Off By BERB

Овчар бања ускоро ће добити Природњачки центар, у оквиру којег ће се налазити део за научно – истраживачке делатности, као и изложбени простор намењен посетиоцима заштићеног подручја. Ово је важна вест и потврда да пројекте које смо обећали крајем прошле године спроводимо у дело – рекла је данас министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, приликом посете Овчарско-кабларској клисури са председницом Владе Аном Брнабић, министарком туризма, трговине и телекомуникација Татјаном Матић и градоначелником Чачка Милуном Тодоровићем.

 

 

Вујовић је навела да је на јучерашњој седници Влада усвојила и нову Уредбу, којом се површина заштићеног подручја ПИО “Овчарско-кабларска клисура” повећава са 2.250 хектара на више од 4.900 хектара.

 

Министарка је најавила да ће ускоро почети и радови на реконструкцији објекта старе школе у Овчар бањи, која ће бити адаптирана у Едукативни центар.

 

– Министарство заштите животне средине у овој години је издвојило више од 253 милиона динара за суфинансирање заштићених подручја, од чега је 22,16 милиона опредељено за Предео изузетних одлика „Овчарско – кабларска клисура“. Из тих средстава, 20 милиона динара ће бити уложено у Природњачки центар који ће бити завршен до краја године, а преосталих 2,16 милиона намењено је за текуће трошкове одржавања заштићеног подручја – рекла је Вујовић.

 

Министарка је додала да је улога и значај Природњачког центра огромна, јер ће се користити за образовне и едукативне активности у циљу подизања свести о значају заштите животне средине, посебно младих и деце школског узраста који ће имати прилику да га посећују. Природњачки центар ће, додала је, допринети да Овчар бања постане још привлачнија посетиоцима и љубитељима природе.

Током посете Овчарско – кабларској клисури министарка Вујовић присуствовала је обиласку радова на језеру Међувршје, као и радова на приступној саобраћајници до Каблара и изградњи амфитеатра у Овчар бањи.