Predsednik Vučić u poseti Skoplju

Predsednik Vučić u poseti Skoplju

28/07/2021 Off By BERB

Izvor: predsednik.rs/Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Skoplju, gde se  sastao sa  predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije Zoranom Zaevom i predsednikom Vlade Republike Albanije Edijem Ramom u okviru inicijative za saradnju poznate pod nazivom Mini Šengen.

 

 

Predsednik Vučić je naglasio da je ta inicijativa velika ideja započeta 2019. godine i da pokazuje da smo, u skladu sa evorpskim vrednostima i idejama,  u stanju da sami vodimo računa o svojoj budućnosti i da uzmemo sudbinu u svoje ruke.
Predsednik Vučić je iz Skoplja poručio da je ovo veoma važna poseta i najavio da će sutra biti potpisana tri sporazuma koji podrazumevaju brži protok robe između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, pomoć, podršku i zajedničko delovanje u slučajevima prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda, kao i stvaranje jedinstvenog tržišta rada, uz ukidanje radnih dozvola.
„Imamo ideju da napravimo personalizovane elektronske kartice u kojima bismo nudili brojne pogodnosti ljudima iz ovih zemalja kako bi, kada dođu u Srbiju, mogli da imaju popuste – od vozne karte, do restorana i kafića. Ovo je za Srbiju od ogromnog interesa“, rekao je predsednik Vučić i dodao da 4.144 kompanije u našoj zemlji posluju sa Severnom Makedonijom, a 1.004 kompanije rade sa Albanijom. On je istakao da postoje zajednički planovi o zelenoj agendi, industrijalizaciji, kao i privlačenju novih investitora uz jedinstveno tržište rada.
„Ovo je veliki iskorak u budućnost! Važan aspekt, koji doprinosi daljem učvršćivanju mira, boljoj i bližoj političkoj saradnji i saradnji između naših naroda, a to donosi stabilnost i mnogo toga važnog za budućnost regiona. Radiće se na međusobnom prihvatanju akademskih kvalifikacija, ali i profesionalnih. To će da nas približi dodatno, da snaži naše ekonomije, da možemo da obezbeđujemo bolji životni standard našim ljudima“, poručio je predsednik Vučić i najavio da će biti napravljen i zajednički portal na tri jezika na kome će biti predstavljene kulturne i istorijske vrednosti, kao i informacije o svakoj zemlji.
„Važno je da uspostavljamo Balkan bez granica jer tako možemo da postižemo najbolje rezultate“, zaključio je predsednik Vučić.