Stefanović na prijemu povodom Nacionalnog dana Egipta

Stefanović na prijemu povodom Nacionalnog dana Egipta

28/07/2021 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas prijemu koji je, povodom Nacionalnog dana Egipta, u Narodnoj biblioteci Srbije priredio ambasador Arapske Republike Egipat u Beogradu Amr Alguvejli.

 


Svečanost je otpočela intoniranjem himni Srbije i Egipta, nakon čega se prisutnima obratio ambasador Alguvejli koji je poželeo dobrodošlicu na proslavu Nacionalnog dana Egipta.

– Kultura Srbije je bogata. Mi danas slavimo i doprinos koji je Srbija dala istoriji ovog regiona, ali i njen uticaj na istoriju čovečanstva. Srećan sam što je ovo treći Nacionalni dan koji imam zadovoljstvo da organizujem i to u tri nacionalne institucije Srbije, u Narodnom muzeju, Narodnom pozorištu i sada Narodnoj biblioteci – naglasio je ambasador Egipta.

Prema njegovim rečima, izbor nacionalnih institucija Srbije kao mesta obeležavanja ovog dana jeste simbolika, koja govori i o bogatstvu i kvalitetu prijateljstva između dve zemlje.

– Mislim da su naši uvaženi gosti najbliskiji prijatelji koji doprinose odnosima Egipta i Srbije. Posebno ću pomenuti potpredsednika Vlade i ministra odbrane Nebojšu Stefanovića, koji je nedavno i boravio u Egiptu radi potpisivanja Memoranduma o saradnji u oblasti odbrane – istakao je ambasador Alguvejli.

Povodom Nacionalnog dana Egipta, Ambasada i Narodna biblioteka Srbije priredili su izložbu „Umetnost kaligrafije, nakit i artefakti, od drevnog do modernog Egipta“.

Prijemu su prisustvovali i visoki državni zvaničnici, predstavnici Ministarstva odbrane, verskih zajednica i diplomatskog kora.