Гојковић обишла Владичански двор и родну кућу Доситеја Обрадовића

Гојковић обишла Владичански двор и родну кућу Доситеја Обрадовића

27/07/2021 Off By BERB

Фото: kultura.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања обишла је данас у оквиру своје посете Руминији Владичански двор у Темишвару и спомен кућу Доситеја Обрадовића у Чакову.

 

 

У Владичанском двору Гојковић се састала са владиком Лукијаном, епископом будимским и администратором Епархије темишварске са којим је разговарала о очувању културно историјске баштине.

 

Гојковић је посетила Чаково, у ком је рођен српски просветитељ и реформатор Доситеј Обрадовић и спомен кућу овог просветитеља, чију обнову је помогло Министарство културе и информисања. У спомен кући, након завршетка свих радова, биће представљена поставка посвећена нашем просветитељу.

 

 

Министарка културе и информисања је јуче у Националном уметничком музеју свечано отворила изложбу „Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске” што је резултат добре сарадње у области културе Србије и Румуније и традиционалног пријатељства два народа и две државе. На изложби су представљена дела великих српских сликара: Саве Шумановића, Милана Коњовића, Паје Јовановића, Петра Добровића, као и првог српског литографа Анастаса Јовановића.