Споразуми Србије и БиХ за лакши живот грађана обе земље

Споразуми Србије и БиХ за лакши живот грађана обе земље

27/07/2021 Off By BERB

Фото: mup.gov.rs

 

Министар унутрашњих послова Републике Србије Александар Вулин и министар безбедности Босне и Херцеговине Селмо Цикотић потписали су данас у Зворнику више споразума који ће допринети јачању билатералне сарадње у борби против прекограничног криминала и миграција, као и ефикаснијем управљању границама.

 

 

 

Министри Вулин и Цикотић потписали су споразуме између  Владе Републике Србије и Савета министара Босне и Херцеговине о пограничном саобраћају, граничним прелазима, заједничким локацијама на граничним прелазима, као и анекс Споразума за заједничку локацију на Граничном прелазу Братунац (Нови мост) – Љубовија (Нови мост).

 

По потписивању споразума министар Вулин је на конференцији за новинаре истакао да ће они живот грађанима Србије, Босне и Херцеговине и Републике Српске учинити лакшим и бољим и да ће од њих бенефите имати сви, посебно људи који живе у пограничним општинама.

 

Према његовим речима, грађани који живе у пограничним општинама, држављани и једне и друге земље, кретаће се брже и лакше, без потребе да имају документа која су потреба свим осталим грађанима.

 

Министар Вулин је нагласио да је отварање Новог моста део ширег пројекта који је у плану, а то је изградња ауто-пута и додао да потписани споразуми представљају правни оквир који ће регулисати и убрзати и друге процедуре када буде  прављен ауто-пут.

 

„Предуго смо, због бирократије, чекали да мост буде у функцији, предуго чекамо да људи скрате време када буду путовали, да роба појефтини. Предуго смо чекали да оно у шта смо заједно уложили наду, труд и новац буде на располагању свим људима који живе са обе стране Дрине“, рекао је министар Вулин, истакавши да више никада не смемо дозволити да овакве ствари чекају.

 

Kако је нагласио, неопходно је да будемо бржи, да не чекамо и да живот људи за које смо одговорни сви заједно буде бољи, бржи, удобнији.

 

„Мост не спаја само две општине, мост спаја све нас и мост ће нам дати прилику да се боље упознамо и да боље и сигурније живимо“, истакао је министар Вулин.

 

На састанку који је одржан пре потписивања споразума, делегације два министарства разговарале су и о другим безбедносним изазовима и ризицима који погађају две земље. А посебно је било речи о илегалним миграцијама.

Министар Вулин је нагласио да ни Србија ни Босна и Херцеговина не желе да постану  паркинг за мигранте.

 

„Република Србија то неће бити, а сигуран сам да и надлежних у Босни и Херцеговини и Републици Српској неће желети да својим грађанима приреде да постану паркинг за мигранте. Заједничком сарадњом и радом изборићемо се да то и не будемо. Ни ви, ни ми нисмо криви ни одговорни за мигрантску кризу, па онда није у реду да терет те кризе пада на нас и наше грађане“, поручио је министар Вулин.

 

Министар Цикотић истакао је да је на данашњем састанку постигнуто очекивано разумевање на бази већ постојеће добре сарадње између два министарства, великог броја агенција, што је, како је истакао, и  тренд у сарадњи између Србије и Босне и Херцеговине.

 

„Разговарали смо отворено, конкретно, дотакли смо се и илегалних миграција које су једна озбиљна сигурносна претња и за Србију и за  Босну и Херцеговину. Отворили смо могућности проширења сарадње тамо где постоји обострани интерес“, рекао је министар Цикотић.

 

Он је указао да је данашњи састанак био конструктиван, да је показао озбиљност и  одговорност и да представља нови искорак у сигурносној сарадњи између Србије и Босне и Херцеговине.

 

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић захвалио се министрима Вулину и Цикотићу што су верификовали споразуме који грађанима Зворника и Малог Зворника много значи.

 

„Стари мост има посебан значај у нашим животима јер он представља тачку спајања Зворника и Малог Зворника. Мостови на Дрини нас не раздвајају, они су наша вечита спона и тако ће бити и убудуће“, рекао је Стевановић.

 

Министра Вулина на Граничном прелазу Kаракај дочекао је заменик министра безбедности Босне и Херцеговине Недељко Јовић, који је и присуствовао састанку два министарства.

 

На састанку су, између осталих, били присутни и директор српске полиције Владимир Ребић, начелник Управе криминалистичке полиције Богдан Пушић, начелник Управе граничне полиције Миле Јандрић, директор граничне полиције Босне и Херцеговине Зоран Галић и директор Државне агенције за истраге и заштиту Дарко Ћулум.