Strateško partnerstvo Srbije i Azerbejdžana zasnovano na međusobnom razumevanju

Strateško partnerstvo Srbije i Azerbejdžana zasnovano na međusobnom razumevanju

26/07/2021 Off By BERB
Izvor/Foto: mfa.gov.rs
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković trodnevnu posetu Azerbejdžanu započeo je sastankom sa predsednikom te zemlje Ilhamom Alijevim.

Ministar Selaković je nakon sastanka izjavio da su u razgovoru potvrđeni odlični odnosi dve zemlje koje vezuje Sporazum o strateškom partnerstvu, ali i međusobno razumevanje i zajednička posvećenost vrednostima međunarodnog pravnog poretka, te uzajamna podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu.  U tom smislu, šef srpske diplomatije posebno je podvukao zahvalnost Azerbejdžanu na jasnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova i podršci koju nam pruža u međunarodnim organizacijama.

Ministar je istakao da je sa predsednikom Azerbejdžana razgovarano i o unapređenju ekonomske saradnje, kao i saradnji u brojnim oblastima poput: poljoprivrede, građevine, saobraćaja, energetike, sporta, obrazovanja i zdravstva.

Ovom prilikom, Selaković je upoznao predsednika Alijeva i sa rezultatima brojih reformi koje su od 2014. do danas sprovedene u Srbiji, s posebnim akcentom na ekonomske rezultate koje je Srbija postigla .

Šef srpske diplomatije je naglasio da je danas s predsednikom Alijevim razgovarao i o njegovoj bilateralnoj poseti Srbiji, koja će biti 10. oktobra, dan uoči otvaranja skupa na visokom nivou Pokreta nesvrstanih u Beogradu.  Ministar je poručio da je ta poseta od velikog značaja, budući da je reč o prvoj poseti predsednika Azerbejdžana Srbiji još od 2011. godine.

Selaković je istakao da veoma cenimo to što je azerbejdžanska strana, kao predsedavajući Pokretu nesvrstanih, imala razumevanja i podržala našu inicijativu da zajednički obeležimo 60. godišnjicu Prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja i organizujemo skup u Beogradu 11. i 12. oktobra. Podvukao je da je za Srbiju od posebnog značaja što će se skup održati u Beogradu, imajući u vidu istorijsku simboliku naše prestonice kao svojevrsnog „rodnog mesta“ Pokreta.

Selaković je rekao da je s predsednikom Alijevim razgovarao i o brojnim sastancima koje će imati tokom posete Bakuu, o šestom zasedanju Međuvladinog komiteta za ekonomsku saradnju, kao i o poslovnom forumu koji će biti održan u utorak.