Srbija pridaje poseban značaj strateškom partnerstvu sa Azerbejdžanom

Srbija pridaje poseban značaj strateškom partnerstvu sa Azerbejdžanom

26/07/2021 Off By BERB
Izvor/Foto: mfa.gov.rs
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Bakuu sa ministrom spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhunom Bajramovim.

 

 

Na konferenciji za medije, Selaković je izjavio da je razgovor bio veoma uspešan i da je potvrđena obostrana želja za intenziviranje saradnje na bilateralnom i multilateralnom planu. Istakao je da značajan doprinos strateškoj bilateralnoj saradnji daju i odlični prijateljski odnosi dva predsednika, Vučića i Alijeva.

Ministar je poručio da Srbija pridaje poseban značaj strateškom partnerstvu sa Azerbejdžanom i izrazio uverenje da će u narednom periodu doći do intenziviranja dijaloga na najvišem i visokom nivou. Ovom prilikom, Selaković je uputio poziv ministru Bajramovu da dođe u uzvratnu, zvaničnu, posetu Srbiju.

Takođe, šef srpske diplomatije rekao je da je sa azerbejdžanskim kolegom razgovarao i o održavanju bilateralnih političkih konsultacija dva ministarstva, pogotovo u oblasti konzularnih poslova.

Ministar Selaković je posebno naglasio da su obe zemlje opredeljene za poštovanje principa međunarodnog prava, kao i da pružaju međusobnu podršku očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Selaković je zahvalio na potvrđenom principijelnom i jasnom stavu Azerbejdžana kada je u pitanju nepriznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, kao i na razumevanju i podršci u međunarodnim organizacijama.

Selaković je poručio da je na sastanku razgovarano i o ekonomskoj saradnji, da je konstatovano da je ona dobra i da ima tendenciju rasta, ali da se sa ministrom Bajramovim saglasio da ekonomski odnosi i trgovinska razmena mogu biti mnogo bolji. Ministar  je ukazao da su u Srbiji angažovane određene azerbejdžanske kompanije, poput kompanije Azvirt, koje rade na brojnim infrastrukturnim projektima u našoj zemlji.

Takođe, Selaković je rekao da je sa azerbejdžanskim kolegom razgovarao o viznoj liberalizaciji i uspostavljanju direktnih letova između Beograda i Bakua.

Na konferenciji za medije, Selaković je govorio i o zajedničkom obeležavanju 60. godišnjice Prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu i skupu koji će  tim povodom biti organizovan 11. i 12. oktobra u Beogradu.

Posebno je istakao zadovoljstvo što će uoči otvaranja skupa Pokreta nesvrstanih biti realizovana bilateralna poseta predsednika Alijeva i poručio da je to istorijska poseta od velike važnosti za našu zemlju, kao i za buduću saradnju.

Ministar je ocenio da su odlični razgovori sa predsednikom Alijevim i ministrom Bajramovim podstrek za nastavak posete i sastanke sa ministrima ekonomije i odbrambene industrije, ali i za zasedanje Međuvladinog komiteta za ekonomiju i poslovni forum koji će sutra biti održani.