Vladičin Han nosilac razvoja u Pčinjskom okrugu

Vladičin Han nosilac razvoja u Pčinjskom okrugu

24/07/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić započela je danas u Bosilegradu dvodnevnu posetu Pčinjskom okrugu, gde je obišla pogon fabrike koja šije zaštitne maske.

 

Brnabić je iskazala zahvalnost građanima ove opštine na velikom odzivu u procesu imunizacije, zbog čega je odabrala baš Bosilegrad za prvu lokaciju koju je posetila u Pčinjskom okrugu.

Prema njenim rečima, ova lokalna samouprava je, pored visokog procenta broja ljudi koji su primili obe doze vakcine, prva u Srbiji po broju mladih koji su vakcinisani.

U sklopu posete Pčinjskom okrugu predsednica Vlade je, zajedno sa prvim potpredsednikom Vlade i ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Brankom Ružićem, obišla i opštinu Vladičin Han.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zvaničnike su dočekali predsednik ove opštine Goran Mladenović sa saradnicima i direktorka PU „Pčelica“ Emilija Vlahova, u čijem društvu su obišli novi vrtić „Zvončica“ koji je, zahvaljujući pomoći Vlade, izgrađen u naselju Kolonija.

Za izgradnju novog vrtića izdvojeno je ukupno približno 30 miliona dinara, pri čemu je Ministarstvo privrede učestvovalo sa 21 milion, a Opština Vladičin Han sa devet miliona dinara.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brnabić je tom prilikom najavila dalja ulaganja u ovu opštinu, i prenela da je sa gradskim čelnicima razgovarala o rešavanju problema vodosnabdevanja u visinskim delovima grada i udaljenim mesnim zajednicama, kao i o smanjenju trenda nezaposlenosti.

Na tom polju je dosta urađeno u prethodnom periodu. Otvaranjem fabrike Teklas i izgradnjom Koridora 10, nezaposlenost je sa 30 smanjena na 13 posto, ali će Vlada Srbije, zajedno sa opštinom, raditi na pružanju podrške malim i srednjim preduzećima, poručila je ona.

Ružić je najavio dogradnju vrtića “Zvončica” za smeštaj još četrdesetoro dece, jer se u Hanu na listi čekanja, u ovom trenutku, nalazi 110 mališana.

To je lepa vest za Vladičin Han, koji je nekada važio za siromašnu opštinu, a sada je nosilac razvoja u Pčinjskom okrugu, istakao je on.

Državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović ukazao je na to da su Vlada i resorno ministarstvo u prethodnom periodu za ukupno 22 projekta u Pčinjskom okrugu investirali približno 880 miliona dinara.

U opštini Vladičin Han, kako je precizirao, uloženo je 120 miliona dinara za razne projekte. Polovinu sredstava obezbedila je lokalna samouprava, a jedan od tih projekata je i vrtić Zvončica“.

On je naglasio da je Vladičin Han mnogo toga uradio na razvoju svoje sredine, smanjenju nezaposlenosti, izgradnji putne infrastrukture i da će zbog toga i dalje imati podršku kakvu zaslužuje.