Свако улагање у образовање је улагање у будућност

Свако улагање у образовање је улагање у будућност

21/07/2021 Off By BERB

Министар унутрашњих послова Републике Србије Александар Вулин посетио је данас Криминалистичко-полицијски универзитет и захвалио се амбасадору Сједињених Америчких Држава у Србији Ентонију Годфрију на донацији САД-а намењеној опремању Центра за криминалистику и адаптацију наставних просторија.

 

 

“Свако улагање у образовање је улагање у будућност. Пре 100 година криминалистичка полиција Краљевине Србије могла је да се пореди са било којом развијеном земљом света. Арчибалд Рајс је дошао у једну уређену, организовану, обучену полицију, могао је да је унапреди, али није могао да је прави од почетка, јер српска полиција је имала своју историју и пре њега, српска полиција је и пре њега имала и своје образовање и своје знање, управо зато су нам од велике помоћи ваше великодушне донације да бисмо наставили да држимо корак са светом.

 

Желим посебно да изразим да ово јесте велика донација, а није једина. Континуирана помоћ је важнија од износа. Континуирана помоћ која прати наше потребе је још важнија од износа. Ви нам нисте донирали обуке, ма како оне важне и велике биле, већ ствари које смо ми од вас тражили, очекивали.

 

И желим да вам се захвалим управо на том разумевању наших потреба и да сте се лично потрудили, лично ангажовали да би ова донација била могућа и да би била остварена”, поручио је министар унутрашњих послова Вулин.

 

Министар Вулин је поручио да је ова донација САД важна и да је то улагање и у безбедност Србије, али и САД-а, јер како је навео, криминал не познаје границе.

 

“Свако улагање у образовање и безбедност грађана Србије је улагање и у безбедност грађана САД или било које друге земље, криминал не познаје границе. Није немогуће да организоване криминалне банде из Србије постану претња за безбедност САД, као што није немогуће да криминалци са пасошем САД постану претња за безбедност Републике Србије или било које друге земље. Управо зато морамо да сарађујемо, морамо да будемо заједно. Где год да се десио злочин, он се десио у нашој земљи, и где год да пронађемо починиоца злочина, то је победа и то је успех за правосуђе, Министарства унутрашњих послова, наше земље”, казао је министар Вулин.

 

Министар Вулин је нагласио да је КПУ важан за МУП и за Србију, јер се ту школују наши најбољи кадрови. Министар је истакао да је управо због тога донета одлука да ко год заврши КПУ добија аутоматски посао и своје место у МУП.

 

“Криминалистичко-полицијски универзитет је бескрајно важан за нас. Он је простор са кога долазе будући најбољи. Последњим одлукама МУП ми смо посебно вредновали диплому КПУ, свако ко заврши КПУ аутоматски ће добити посао и место у МУП и биће посебно уважен и од њега ће се посебно очекивати у будућности. Зато, ово што сте данас урадили јесте улагање у ефикасност МУП у годинама које долазе.

 

КПУ има задатак да за нас, за потребе МУП, произведе кадрове баш онакве какви нама требају. Зато је ваша донација веома значајна, јер ће нам омогућити да процес образовања убрзамо и учинимо квалитетнијим. Србија није многољудна земља ни географски није превелика, али квалитетом својих људи она мора да буде у стању да се мери са највећим и најразвијенијим земљама на свету.

 

Ваша екселенцијо, још једном желим да вам се захвалим на личном доприносу и надам се да ће се наша сарадња и даље успешно одвијати”, казао је министар Вулин током обиласка Криминалистичко-полицијског универзитета.

 

Амбасадор Годфри: Веома сам поносан на наше заједничко залагање на модернизацији КПУ

 

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Београду Ентони Годфри обишао је данас Криминалистичко-полицијски универзитет у пратњи министра унутрашњих послова Србије Александра Вулина и истакао да је изузетно поносан на заједничко залагање САД и Србије да се КПУ модернизује и унапреди.

 

 

“Знам да је данашњи догађај резултат пуно месеци напорног рада, што је још само један пример дуге сарадње између Србије и САД-а. Тако да желим да се захвалим свима који су били укључени у овај пројекат.

 

Желео бих да похвалим труд који је уложио читав тим, који чине и наши стручњаци из Министарства правде САД и наше амбасаде, који су интензивно сарађивали са Универзитетом на овом пројекту.

 

Веома сам поносан на наше заједничко залагање на модернизацији Криминалистичко-полицијског универзитета и унапређењу квалитета полицијског образовања.

 

Спремни, способни и обучени полицијски службеници су кључни у одржавању безбедности Србије, а знање стичу управо овде”, поручио је амбасадор Годфри.

 

“Више сам него задовољан када видим како је ово крило трансформисано у један најмодернији објекат у служби високог полицијског образовања. Реновирање овог дела универзитета сведочи о томе шта се може постићи када радимо заједно на остваривању наших заједничких вредности. Можете бити сигурни да се наше партнерство са Криминалистичо-полицијским универзитетом  не завршава овде.

 

ICITAP ће и у наредном периоду радити са предстваницима овог универзитета како би проценили даље потребе и наставне пројекте развоја са овом сјајном институцијом.

 

Драго ми је што смо наредним генерацијама студената обезбедили боље услове. Они су ти који ће сутра штити грађане Србије, спасавати живот и борити се против корупције и криминала. Они су ти који ће јачати владавину права у Србији. Сви они ће поносно представљати овај универзитет и Министарство унутрашњих послова. Нека раде то савесно и храбро, са поносом и интегритетом.

 

Сједињене Америчке Државе стоје 100 посто уз вас у вашем важном послу”, закључио је амбасадор САД-а у Србији Ентони Годфри.