Одрживо рударство будућност Србије

Одрживо рударство будућност Србије

21/07/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Бору, где је обишла будући рудник бакра и злата Чукару Пеки и радове на реконструкцији топионице, да рударство није само експлоатација и прерада руде, већ и брига о људима који ту живе, као и брига о животној средини.  

 

 

Она је рекла да ће сваки уговор са инвеститорима убудуће садржати и део о заштити животне средине.

„Услов о подизању квалитета здравља животне средине могуће је испунити само уз инвестиције, а улагање од 220 милиона евра у реконструкцију топионице управо то значи. У сталном смо контакту још од потписивања уговора. Наше стратешко партнерство значи и веће плате, нова радна места, али и очување животне средине. Од августа ће емисија сумпор-диоксида бити у дневним и годишњим границама, због тога је важна реконструкција топионице. Рударство није само експлоатација и прерада руде, већ и брига о људима који ту живе и брига о животној средини“, казала је она.

Михајловићева је рекла да ће Чукару Пеки бити први зелени рудник у Србији.

„Зелени рудник значи да ће користити најновије технологије у рударству, то значи да ће бити у највећој мери дигитализован. То значи да се Србија подиже у европским и светским размерама, јер ћемо бити други произвођач бакра у Европи. Када буде отворен, надам се почетком октобра, то ће бити рудник који поставља стандарде за све остале у нашој земљи. Зелено, одрживо рударство основа је развоја привреде и будућност наше земље“, напомиње Михајловићева.

 

 

Александар Миликић, градоначелник Бора, рекао је да је град постао велико градилиште захваљујући рударству.

„Данас Бор успешно решава вишедеценијске проблеме захваљујући подршци Владе, Министарства и стратешком партнеру, компанији „Зиђин“. Хвала потпредседници Владе и њеним сарадницима што нам помажу да превазиђемо све изазове“, рекао је он.

 

 

Ке Чаојенг, заменик председника компаније „Зиђин“, рекао је да је ова компанија у самом врху по производњи бакра у свету, али и по заштити животне средине.

„Улажемо максималан труд да подигнемо ниво заштите животне средине. Трудићемо се да уз помоћ Владе и локалне заједнице допринесемо повећању запослености и бољим условима за живот“, казао је он.