Имамо струку и знање за зелену и енергетски безбедну Србију

Имамо струку и знање за зелену и енергетски безбедну Србију

20/07/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, потписала је данас са проф. др Николом Рајаковићем, председником Удружења “Савез енергетичара”, и Марицом Мијајловић, председницом Инжењерске коморе Србије, споразуме о сарадњи између Министарства рударства и енергетике и ових организација. 

 

 

Михајловићева је овим поводом рекла да ништа од оног што желимо да урадимо у времену испред нас у погледу развоја енергетике и енергетске инфраструктуре није могуће без заједничког рада са инжењерима и енергетичарима, члановима ИКС-а и Савеза.

“Част ми је да смо данас потписали ове споразуме. Огромни су изазови не само пред Србијом, већ пред целим светом у енергетском сектору. Ми смо ушли у процес зелене агенде и енергетске транзиције оног тренутка када смо се определили за то да мењамо базу, а то су нови закони и подзаконска акта. Спремамо и нову стратегију развоја енергетике и Национални план за климу и енергетику, који ће, верујем, објединити све ове људе да раде са нама. Важно је да користимо знање и струку јер без тога нема развоја и будућности. Показаћемо да можемо да радимо много брже, боље и ефикасније у рударству и енергетици, да дођемо до декарбонизоване Србије, која ће бити енергетски безбедна”, рекла је она.

Марица Мијајловић је истакла да овакав споразум даје основ за бољу и квалитетнију сарадњу која је неопходна.

 

“Комора, као јака организација данас, биће на располагању Министарству рударства и енергетике за све заједничке пројекте у циљу боље Србије и квалитетнијег живота грађана”, рекла је Мијајловићева.

Проф. др Никола Рајаковић рекао је да енергетика заслужује пажњу и институционално повезивање кључног министарства и струковних удружења, јер много значи да се енергетска транзиција решава на прави начин.

“Енергетика је пред великим изазовима, неопходно је обавити декарбонизацију сектора. То је тежак и одговоран посао, посебно за нас наслоњене на лигнит и термоенергетику. Без добро подржаних решења струком и знањем каквим располажемо, то није могуће. Да енергетику поставимо на здраве основе и да за неколико деценија она постане декарбонизована, а ми као држава да будемо независни јер имамо и ветар и воду и сунце. А да генерацијама које долазе оставимо здраву животну средину”, поручио је Рајаковић.