Колективна изложба скулптура „ТОК“ у Галерији

Колективна изложба скулптура „ТОК“ у Галерији

20/07/2021 Off By BERB

Пише: Ивана Рајковић

 

Колективна изложба скулптура „Ток“ аутора који представљају три генерације вајара биће отворена у уторак, 20. јула у 19 сати у простору BW EXPERIENCE на другом спрату тржног центра Галерија.

 

 

 

Публика ће имати прилику да види скулптуре, објекте и до сада неизлагане радове на папиру и дрвету нашег чувеног вајара и теоретичара Косте Богдановића. Овој изложби придружиће се и Костин пријатељ и колега Марко Вукша, професор на Факултету примењених уметности, заједно са својим студентима Кристином Ивић, Павлом Радовићем и Михаилом Ковачевићем.

„Изложбом „ТОК“ желимо да нагласимо универзалност и трајање једне уметничке идеје која се визуелно остварила у делима пет вајара, припадника три различите генерације. Ток ове идеје можемо пратити готово праволинијски, од Косте Богдановића, припадника најстарије генерације, у чијем је делу она нашла своју плодну генезу кроз интуитивно препознавање и креативно превођење архетипских образаца у поље скулптуре, преко Марка Вукше који у свом естетском изразу на савремен и оригиналан начин чува сећања на поетику и суптилност Богдановићеве идеје и најзад радовима младих вајара, Маркових студената, у којима се њен живот даље наставља“, навео је у тексту за каталог историчар уметности мр Марко Богдановић.

 

Koста Богдановић (1930-2012) био је чувени српски вајар аутентичне поетике. После завршених студија биологије дипломирао је 1962. на Филозофском факултету у Београду, на Oдсеку за историју уметности. Вајарство је учио у атељеу Сретена Стојановића од 1958. до 1961. После завршених студија историје уметности, остаје на одељењу да ради као библиотекар, а у Музеју савремене уметности у Београду почиње да ради као кустос, па саветник и, на крају, као директор тог музеја, у којем је 1974. године основао Центар за визуелну културу и информације.

 

Марко Вукша, рођен 1977. у Београду, дипломирао је 2001. на Факултету примењених уметности у Београду, на којем од 2016. године ради као доцент, на предмету Примењено вајарство. Био је полазник Мајсторске радионице Косте Богдановића.

 

Кристина Ивић (1995, Пожаревац), Михаило Ковачевић (1994, Горњи Милановац) и Павле Радовић (1997, Београд), дипломирали су 2020. године на ФПУ, на одсеку Примењено вајарство, у класи професора Марка Вукше. Исте године уписали су и мастер студије на ФПУ.

Изложба се организује у оквиру програма Уметничке иницијативе BW KvArt и биће отворена до 07. августа 2021. године.