Селаковић са представницима Аустријско-српског привредног форума

Селаковић са представницима Аустријско-српског привредног форума

17/07/2021 Off By BERB

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се у Бечу са представницима Аустријско-српског привредног форума и позвао их да дођу и улажу у Србији.

 

 

 

Министар је привреднике упознао са резултатима економске и фискалне консолидације у Србији, као и са инвестиционом климом.

Министар се осврнуо и на ситуацију током пандемије корона вируса подвлачећи да су главни задаци током последњих 18 месеци били очување јавног здравља и економије.

Селаковић је упознао присутне и са бројним мерама помоћи које је  Влада донелa како би се  у овим  тешким тренуцима сачувала српска економија и привреда.

“Током 2020. године, корона године, Србија је имала раст од минус 0.5 одсто и били смо најбољи у Европи, а током првих 6 месеци ове године бележимо раст од 8 одсто”, рекао је министар.

Посебно је говорио о томе да је Србија обезбедила четири вакцине против корона вируса за своје грађане и информисао да је до сада имунизовано 50% пунолетног становништва.

Рекао је и да је Србија показала солидарност и донирала  више од 240.000 вакцина комшијама, као и да смо позвали  грађане БиХ и Северне Македоније да дођу и бесплатно се вакцинишу у Србији.

Говорећи о сарадњи Србије и Аустрије, Селаковић је изразио посебно задовољство податком да је Аустрија други највећи инвеститор у српску економију, да је у последњих 10 година инвестирала више од две и по милијарде евра, као и да у Србији послују 733 аустријске компаније које запошљавају 22.000 људи.

Министар се осврнуо и на разговор са аустријском министарком за дигитализацију и привреду, којем су присуствовали и представници четири аустријске компаније које послују у Србији и рекао да је добио информације о новим компанијама које су спремне да дођу у нашу земљу.

 

Поменуо је значај тога што је Србија прва у региону увела информатику као обавезни предмет основцима и чињеницу да смо ове године имали прву генерацију од 67.000 ученика на малој матури који су прошли кроз систем таквог образовања.

Селаковић је то посебно истакао, рекавши да се у бизнис-круговима Србија доживљава као земља пољопривреде што и јесте, али да је сада ИТ индустрија у Србији веома јака и заузима врло важно место.

Селаковић је обраћање завршио наглашавајући да је сарадња Србије и Аустрије веома добра, да има тенденцију даљег раста и позвао све присутне да дођу у Београд и Србију.