Србија и Турска почињу да раде на омогућавању улазака грађана две земље само са личном картом

Србија и Турска почињу да раде на омогућавању улазака грађана две земље само са личном картом

17/07/2021 Off By BERB

Фото: Јелена Вучетић

 

 

Министарка трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић састала се  у Београду са министром за културу и туризам Републике Турске, Мехметом Ерсојем, како би разговарали о могућностима унапређења сарадње две земље у области туризма.

 

 

Како је министарка Матић истакла, Турска је једно од најзначајнијих и приоритетних емитивних тржишта за Републику Србију. Према последњим подацима РЗС, у првих 5 месеци 2021. године, а према броју остварених ноћења, туристи из Турске се налазе на 1. месту на листи емитивних тржишта. Број њихових ноћења је за +49 % више у односу на исти период прошле године и то је уједно и највиша позиција туриста из Турске од 2015, а управо је туризам конкретан пример позитивних резултата услед укупног унапређења билатералних односа наше две земље.

”Констатовали смо да постоји и значајан простор за инвестиционе пројекте у сфери бања, здравственог туризма и повећања како смештајних капацитета, тако и унапређења услуге. Турска је када говоримо о туризму, хотелијерству и квалитету услуге у самом светском врху и њихови инвеститори су добро дошли како бисмо нека наша бањска лечилишта претворили у савремене спа-центре”, изјавила је Матић.

Важна тема састанка било је и додатно улагање у заштиту споменика културе и очување заједничког културно-историјског наслеђа. Ерсој је најавио да ће уз помоћ Турске агенције за међународну сарадњу и координацију (ТИКА), Турска наставити да помаже пројекте у Србији, јер се на то гледа као на културну сарадњу две земље.

“Односи Србије и Турске су на нивоу као никада до сада и то утиче на повећање улагања. Желимо да повећамо улагања Турске у Србију, јер видимо велики потенцијал у туризму, као што су бање, а тиме ћемо аутоматски повећати и улагања у трговину”, рекао је министар Ерсој.

Министар Ерсој предложио је да грађанима Србије буде омогућено да путују у Турску и обратно, турским грађанима у Србију, само са личном картом.

Министри су се сагласили да ће бити формирана радна група чији ће задатак бити да на оперативном нивоу реализује све активности које су договорене током састанка.