Превенцијом до сузбијања насиља

Превенцијом до сузбијања насиља

15/07/2021 Off By BERB

Република Србија је земља која има нулту толеранцију према сваком облику насиља, истакла је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић на скупу поводом промоције пројекта ”Oснаживање старијих жена: превенција злостављања кроз промену социјалних норми у Србији и Аустрији”, која је одржана у Установи Геронтолошки центар Београд.

 

 

 

Министарка Кисић Тепавчевић нагласила је да ниједна врста насиља не сме да се толерише и да сваки грађанин наше земље, који трпи било који облик насиља, треба да зна да није сам, да има коме да се обрати и да је држава ту да га заштити.

Како је навела, неопходно је радити на превенцији злостављања и у популацији најстаријих, које нажалост није ретко и никако не смемо затварати очи пред овим проблемом.

„Наши најстарији суграђани имају највеће искуство и много тога могу да нам пруже, а ми смо ти који треба да им омогућимо квалитетно и безбрижно старење“, истакла је министарка.

Кисић Тепавчевић је навела да су према подацима Републичког завода за социјалну заштиту за 2020. годину доминантни видови насиља над старијима психичко и физичко насиље, у мањем обиму је то економско насиље, као и да су сви наведени облици насиља више изражени у женској него у мушкој популацији.

Према речима министарке, најчешћи видови помоћи жртвама насиља које је Центар за социјални рад преузео у 2020. години су пружање материјалне, правне или стручно саветодавне подршке жртви насиља.

„Поступак пред судом је покренут у 85 случајева, а кривична пријава поднета у 82 случаја. Укупан број старијих жена које су биле обухваћене поступцима које је предузимао ЦСР је скоро дупло већи од броја мушкараца, чак 3149 у односу на 1631“, рекла је Кисић Тепачевић.

Министарка Кисић Тепавчевић је овом приликом захвалила запосленима у установама социјалне заштите на њиховом раду, истичући да њихов професионализам и ентузијазам, као и сам однос према корисницима, њима даје снагу за живот и године квалитетног живота.

Како је истакла, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања ће у наредном периоду радити на побољшању положаја свих запослених у установама социјалне заштите у сваком смислу, јер њихов рад треба да буде препознат и адекватно награђен.

Амбасадорка Аустралије у Београду Рут Сјуарт изразила је велико задовољство што  је део пројекта чији је циљ превенција злостављања и додала да је сигурна да ће се сарадњом са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Црвеним крстом и Геронтолошким центром Београд много постићи на овом пољу.

Генерални секретар Црвног крста Љубомир Миладиновић навео је да данашња едукација показује спремност да се заједнички говори о насиљу над старијим женама посебно у ситуацији демографског старења и феминизације старења, како би се омогућило да старије жене живе достојанствено без дискриминације и насиља.

Како је истакао, едукација представља и јачање партнерског односа између Црвеног крста Србије и Геронтолошког центра Београд, који имају исти задатак – обезбеђивање достојанственог старења, као и да ништа не би било могуће реализовати без подршке Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, на чему је Црвени крст веома захвалан.

В. д директора Установе Геронтолошки центар Београд Срђан Димитријевић захвалио је Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, амбасади Аустралије и Црвеном крсту на заједничком ангажовању и подршци у реализацији овог пројекта, истичући да је запосленима од великог значаја.

 

Министарку Кисић Тепавчевић срдачно су дочекали корисници установе који су јој поклонили песму написану за њу, а затим је министарка разговарала и са запосленима у установи.