Рад на подизању енергетске ефикасности у Крагујевцу

Рад на подизању енергетске ефикасности у Крагујевцу

15/07/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Крагујевцу, где је обишла радове на унапређењу енергетске ефиканости у ОШ „Радоје Домановић“, да питање енергетске ефикасности није само питање смањења рачуна за топлотну и електричну енергију, већ је то питање развоја и бољег животног стандарда.

 

 

„Школа јесте стара 136 година, али од 1970. није промењена столарија. Овај пројекат заједно финансирају Министарство и град и све ће бити спремно до почетка нове школске године. Оно што је такође важно је да размишљaмо о заштити животне средине у сваком пројекту и да децу учимо о томе. Када буду готови радови, осим што ће градски буџет уштедети због мање потрошње, биће смањена и емисија угљен-диоксида за 120 тона годишње“, рекла је она.

Михајловићева је рекла да Србија води рачуна о коришћењу ресурса у процесу енергетске транзиције.

„Морамо да водимо рачуна о енергетској безбедности, а то, поред изградње електроенергетских коридора и регионалног повезивања, значи још један коридор –  коридор подизања енергетске ефикасности. Одредили смо национални циљ да у наредне четири године потрошња енергије буде нижа за најмање 30 одсто и зато ће држава помоћи и локалним самоуправама и домаћинствима да буду део пројекта рационалне потрошње енергије. У наредним годинама биће издвојено минимум 100 милиона евра годишње за ту намену“, истакла је потпредседница Владе.

Биљана Илић Стошић, начелница Шумадијског округа, рекла је да се ради о енергетској санацији једне од најстаријих школа у округу.

 

 

„Реализацијом ранијих пројеката смањени су рачуни за топлотну и електричну енергију за око 40 одсто. Такође, замена котлова који користе угаљ онима који користе гас је посао века за град и округ. Када се налазимо у кризним временима, а имамо овакве пројекте, то доказује да смо на добром путу“, казала је она.

Никола Дашић, градоначелник Крагујевца, захвалио је на помоћи коју Министарство пружа у реализацији овог и других пројеката.

„Коначно смо у позицији да решавамо проблеме којима се баве и развијене државе у Европи. Нисмо више држава која се бави само егзистенцијалним проблемима. Водимо рачуна и о удобности ученика и запослених, уштедама и заштити животне средине. Ова Влада је показала да идемо у корак са светом“, казао је он.

Милан Вукашиновић, директор ОШ Радоје Домановић је рекао да су се радови изводили без прекидања наставе и без потешкоћа, као и да ће услови рада бити на знатно вишем нивоу.

 

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је у Крагујевцу да нови инвестициони план у области рударства и енергетике обухвата пројекте вредне 17 милијарди евра.

„Припремили смо и план инвестиција који ћемо представити домаћој и међународној јавности. Очекујемо да вредност инвестиција буде близу 17 милијарди евра. Подсетићу да смо у ресору саобраћаја имали 16 милијарди и видели сте какве смо резултате постигли. Улагаћемо у електроенергетске коридоре, велике хидроелектране, соларне и ветро електране, али и у стабилност у снабдевањем гасом и нафтом“, рекла је она.

Михајловићева је изјавила да се прве инвестиције очекују наредне године.

„Следеће године очекујемо да ћемо имати и прве уговоре које ћемо почети да реализујемо и бићемо незаобилазни енергетски коридор, као што смо у саобраћају. Директор Путева Србије ми је рекао да је у јуну ове године пола милиона возила више него у јуну прошле године, а за 10 одсто више него 2019. Као што смо незаобилазна рута у транспорту, тако ћемо бити и у енергетици“, казала је она.