Смањење енергетског сиромаштва у фокусу стратешких докумената

Смањење енергетског сиромаштва у фокусу стратешких докумената

14/07/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике проф. др Зорана Михајловић председавала је данас првом седницом Националне коалиције за смањење енергетског сиромаштва и том приликом истакла да је реч о теми која је актуелна свуда у свету и да енергетско сиромаштво мора бити у фокусу стратешких докумената, од енергетике и екологије до родне равноправности.

 

 

 

„Наш задатак је да дамо свој допринос у доношењу одлука које ће за циљ имати смањење енергетског сиромаштва. Ово је први пут да смо формирали овакву једну националну коалицију. Министарство је усвојило четири закона и у току је израда подзаконских докумената где чланови коалиције такође могу дати свој допринос. Такође, покренули смо израду два важна стратешка документа – Интегрисани план за климу и енергетику, као и Стратегију развоја енергетике до 2040. године, са визијом до 2050. Део ових докумената ће свакако бити и енергетско сиромаштво, морамо дефинисати све оно са чиме ћемо се у наредним деценијама сусретати. Област енергетског сиромаштва биће део и нове Стратегије за родну равноправност“, рекла је Михајловићева.

 

На данашњем састанку било је речи и о успостављању Управе за енергетску ефикасност, изради Уредбе о енергетски угроженом купцу, али и о доприносу обновљивих извора енергије, посебно соларним панелима, у смањењу енергетског сиромаштва. Члановима коалиције представљена је и Регионална студија која се бави енергетским сиромаштвом у оквиру Енергетске заједнице.

 

Присутнима се, између осталог, обратила и Милана Рикановић, шефица канцеларије UN Women у Србији која се захвалила потпредседници Михајловић на доприносу укључивања родне перспективе у све националне политике, укључујући и енергетско сиромаштво сада.

 

„Укључивање родне равноправности у јавне политике и планове основ је да нико не буде изостављен и заборављен. Важно је да осигурамо учешће жена у свим секторима. Заједно са Координационим телом за родну равноправност и РЕС фондацијом урадили смо истраживање о родној перспективи у области енергетског сиромаштва и налази које ћемо представити у септембру јасно указују на родну неравноправност“, рекла је Рикановићева.

 

Састанку Националне коалиције присуствовали су представници Министарства рударства и енергетике, Министарства  финансија, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства здравља, Министарства за европске интеграције, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Генералног секретаријата Владе, Привредне коморе Србије, Републичког завода за статистику, Сталне конференције градова и општина, UN Women, Светске банке, РЕС фондације и организације РЕРИ.