Први уговори са грађанима о замени столарије крајем августа

Први уговори са грађанима о замени столарије крајем августа

14/07/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је за Прву телевизију да је сваки корак у реализацији пројекта о повећању енергетске ефикасности транспарентан и јавно доступан.

 

Она је рекла да очекује да први уговори са грађанима буду потписани до краја августа.

 

„Потписали смо уговоре са 67 локалних самоуправа, које сада спроводе даље процедуру. Јавни позив ка компанијама које ће изводити радове и након тога позив за грађане. Први уговори би требало да буду потписани крајем августа и да се реализују до почетка грејне сезоне. Ово није једини јавни позив, имаћемо наставак овог пројекта и крајем ове и следеће године. Биће нам потребно око 100 милиона евра годишње у наредне две, три године како бисмо на националном нивоу смањили потрошњу електричне и топлотне енергије за 40 одсто и да грађани добију ниже рачуне за више од 20 процената“, рекла је она.

 

Михајловићева је, говорећи о уградњи соларних панела поновила да је процедура максимално поједностављена.

 

„Када се раније говорило о томе, сви су мислили да им треба годину или две, све је било компликовано и скупо. Сада је све упрошћено. У четири корака се завршава све, било да је у питању породична кућа или стамбена заједница. Потребан је пројекат, одобрење које издаје локална самоуправа, уговор са локалном дистрибуцијом да ћете производити енергију за своје потребе. И овај пројекат ћемо понављати неколико пута у годинама пред нама, а први јавни позив биће између првог и трећег септембра“, истиче она.