Гојковић посетила Ужице

Гојковић посетила Ужице

12/07/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић посетила је данас Ужице, где се састала са градоначелницом Јеленом Раковић Радивојевић и отворила изложбу у Народном музеју, поводом 75 година постојања Музеја.

 

 

 

Овом приликом Гојковић је да истакла да политика коју спроводи Влада Републике Србије у сегменту културе сваким даном све више добија обрисе када је реч о децентрализацији културе.

„Наша дужност је да учинимо да сви градови и општине уживају у једнако добрим изложбама, представама, дивним музејима и легатима као што је Легат сликара Михаила Миловановића“, рекла је министарка културе и информисања и навела да је то циљ њене посете овом граду.

Гојковић је изјавила да је са градоначелницом овог града, Јеленом Раковић Радивојевић, разговарала о томе да овај град заслужује да се још више развија, да више пажње треба посветити инфраструктурним пројектима, али и да се у оквиру постојећег Културног центра или неког новог направи један који ће бити посвећен младима и деци.

„Највећи изазов који имамо, није посебан за Србију, већ за читав свет: како у 21. веку створити нову публику и како младе привући традиционалним установама културе и како им објаснити да је модерно ићи у музеје, да је модерно ићи у позориште, гледати и читати наше класике и да, што си образованији, што се више бавиш културом и уживаш у култури, више си примећен у својој околини и међу својим вршњацима, а не по другим вредностима са којима се суочава читав свет“, указала је Гојковић.

Гојковић је рекла да су разговарали и о обнови библиотеке, реконструкцији Народног музеја и да би овај град могао да учествује на новом конкурсу Министарства – Престоница културе Србије који за циљ има управо децентрализацију културне политике.

 

Отварајући изложбу „Накит кроз време – непролазна лепота и мајсторство“ у Народном музеју Ужице Гојковић је истакла значај поставке који је утолико већи јер Музеј ове године обележава вредан јубилеј – 75 година постојања и рада.

„Изложба пред нама, поред своје уметничке вредности, даје и једну ширу историјску и социолошку слику“, нагласила је министарка културе у додала да се кроз начин израде накита може сагледати традиција и историја једне заједнице, као и њен културни развој.

„Ова вредна збирка сведочи и о преовлађујућим естетским вредностима средине у којој је накит стваран и периода у коме је настајао“, напоменула је Гојковић.  Министарка културе указала је на чињеницу да су динамичност и сложеност историјских и друштвених околности, етничка разноврсност и заједнички живот више народа на једном месту, допринели да тај накит у себи чува утицаје и одлике бројних култура, што га додатно оплемењује.

 

„Наша земља одувек је била раскрсница политичких, културних и многих других путева, што се одразило и на развој уметности и разних заната“, оценила је Гојковић. Министарка културе подсетила је да захваљујући непрекидним утицајима који су долазили са Истока и Запада, као и присуству великих царстава и сила на нашим просторима, култура и уметност изузетно су богати колоритом и разноврсношћу.

„Ова изложба данас сликовит је пример колико културно благо Србија поседује и шта све може да понуди свету“, рекла Гојковић и додала да су изложбени предмети жива сведочанства богате традиције и вештине уметности израде накита, од праисторије, преко антике и средњег века, па све до 20. века.

„Било да је настао из практичних потреба, из естетских разлога или из религиозних схватања и веровања у његову моћ да штити и чува свог власника од разних врста зла и магије, накит је неспорно део културне баштине коју морамо сачувати за будуће генерације“, поручила је Гојковић.

 

Министарка културе предочила је да Народни музеј Ужице чува 70.000 различитих музејских јединица, што га чини храмом културе, истакавши да ће Министарство културе и информисања наставити да подржава активности те установе културе од великог значаја за читав златиборски округ као одраз одговорне културне политике. „Верујем да ће ова изложба изазвати интересовање не само грађана Ужица и златиборског краја, већ и многих путника који овуда пролазе“, закључила је Гојковић.

Министарка културе и информисања је у оквиру своје посете Ужицу обишла и Легат сликара Михаила Миловановића.