Србија отворена за нове инвестиције у области енергетике

Србија отворена за нове инвестиције у области енергетике

09/07/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са представницима компаније Терна о инвестицијама у области енергетике.

 

 

Она је рекла да је Србија отворена за нове инвестиције у области енергетике и да постоји простор за разговоре о новим пројектима.

 

„Ово је практично ново Министарство, јер смо доношењем четири закона створили потпуно другачије услове за процес енергетске транзиције. У том процесу желимо да сарађујемо са најбољим компанијама у области енергетике. Наш инвестициони план у области енергетике и рударства обухвата пројекте вредне 17 милијарди евра, од чега је значајан део за електроенергетику и ОИЕ. Дакле, има простора за сарадњу и добродошли сте да радите са нама“, рекла је она.

 

Михајловићева је рекла да је Трансбалкански коридор, као и друге конекције кључ регионалног повезивања што је такође део визије о зеленој агенди и обезбеђује енергетску стабилност.

 

Ђовани Ћеркијарини, извршни директор Терне рекао је да поред сарадње са ЕМС-ом која је важна за цео регион, постоји могућност и учешћа компаније у повећању коришћења ОИЕ.

 

„Трансбалкаснки коридор је веома значајан за обе државе, али и за регион. Желимо да ојачамо сарадњу са ЕМС-ом, а желимо и да учествујемо у стратешким пројектима, јер Србију видимо као енергетско чвориште“, казао је он.

 

Карло Ло Кашо, амбасадор Италије истакао је важност сарадње у енергетском сектору која ће утицати на свеукупне економске односе. Подршку за то имамо и од Владе Италије. Ово је дефинитивно област у којој постоји много прилика за развој економских односа.