Odnosi Srbije i Mađarske napreduju na svim poljima

Odnosi Srbije i Mađarske napreduju na svim poljima

08/07/2021 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: Tanjug

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon razgovora sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom, da su odnosi dveju zemalja najbolji u istoriji i da se bilateralna saradnja ubrzano razvija i na političkom i na ekonomskom planu.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare ocenio da je  premijer Orban u velikoj meri zaslužan za takav razvoj događaja, izrazivši mu zahvalnost za veliki doprinos punoj stabilizaciji čitavog regiona Zapadnog Balkana, što će omogućiti ne samo razvoj dobrosusedskih odnosa, već i ekonomski napredak svih zemalja.

On je podsetio na to da je Mađarska bila na 13. mestu ekonomskih partnera Srbije, a da je za kratko vreme dospela na petu poziciju, dodavši da smo u 2020. godini imali gotovo dve milijarde evra trgovinske razmene, a to je u prvih pet meseci ove godine dodatno uvećano za 23 odsto.

Predsednik je izrazio zahvalnost Orbanu jer su mađarske kompanije napravile 16 velikih investicija u prošloj godini – od toga su tri na teritoriji severne Srbije, odnosno Vojvodine, a 13 južno od Save i Dunava, što, kako je ocenio, govori o prijateljstvu sa celom Srbijom.

Vučić je podsetio na projekat modernizacije železničke pruge Beograd–Budimpešta, ali i na rekonstrukciju pruge između Subotice i Segedina, što je posebno važno za ljude koji žive u jednoj, a rade ili se školuju u drugoj zemlji.

Prema njegovim rečima, do kraja godine biće gotova pruga Beograd–Novi Sad, a što se tiče ispunjavanja obaveza Srbije, pruga Beograd–Budimpešta biće završena za četiri godine, kada će se između ta dva grada vozom putovati dva sata i 45 minuta.

Spojili smo i gasovodne cevi i ponosni smo na to. To je istorijski uspeh dveju zemalja. Svih tema smo se dotakli. Verujemo u evropsku budućnost i dalju pomoć Mađarske na tom putu, kao i zemalja članica Višegradske grupe, jer je ona veoma važna za regionalnu saradnju naših zemalja, rekao je predsednik Srbije.

Orban je ocenio da je Srbija ključ stabilnosti Zapadnog Balkana, dodavši da podržava Srbiju i njeno članstvo u Evropskoj uniji jer iza nje stoji ceo Zapadni Balkan.

Dok nije integrisana Srbija, Zapadni Balkan neće biti integrisan. Srbija je ključna zemlja i Evropska unija treba to da shvati, rekao je mađarski premijer.

Prema njegovim rečima, stabilnost regiona nije samo ekonomsko i političko pitanje, već pitanje suživota.

Svako može da napiše biografiju kakvu hoće, ali brojke ne lažu. Ako pogledate brojke Srbije u proteklih sedam godina, svako može videti da se tu formira jedna priča o uspehu, poručio je Orban.