Skupština potvrdila Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva

Skupština potvrdila Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva

07/07/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je da je usvajanjem Zakona o potvrđivanju Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, Narodna skupština Republike Srbije obezbedila dalji rast trgovinske razmene u interesu obe zemlje, povoljne uslove za nova ulaganja, kao i nastavak uspešne ukupne bilateralne saradnje.

Matić je istakla u Skupštini Srbije da sporazum obezbeđuje da poslovanje privrednih subjekata obe zemlje bude regulisano bilateralnim preferencijalnim, a ne opštim pravilima, odnosno da kompanije izvoznici i uvoznici nastave sa poslovnim aktivnostima u redovnom obimu i bez novonastalih opterećenja.

Sa druge strane, oslanjanjem na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica, koji je bio u primeni do istupanja Velike Britanije iz Evropske Unije, obezbeđena je sigurnost i predvidljivost za privrednike, odnosno kontinuitet u ekonomskim odnosima, naglasila je Matić.

Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, potpisale su ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić (na osnovu ovlašćenja i saglasnosti za privremenu primenu ovog sporazuma i zajedničkih deklaracija, do njihovog stupanja na snagu, Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Narodne skupštine Republike Srbije), i ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji Šan Meklaud, 16. aprila 2021. godine u Palati Srbija u Beogradu.