Projekti na beogradskom aerodromu nastavljeni uprkos krizi

Projekti na beogradskom aerodromu nastavljeni uprkos krizi

07/07/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izrazila je danas zahvalnost kompaniji „Vansi“, koncesionaru Aerodroma „Nikola Tesla“, na tome što su bili pouzdani partneri našoj zemlji i u vreme krize izazvane pandemijom koronavirusa i što nijedan projekat u vezi sa modernizacijom tog aerodroma nisu prekinuli.

 

Brnabić je, na prezentaciji radova na izgradnji novog terminala i dodeli dve evropske nagrade za kvalitet usluga, koje je osvojio beogradski aerodrom, ukazala na to da niko nije bio svestan toga šta nas čeka u 2020. i 2021. godini i u kojoj će meri kriza ugroziti sektor avio-saobraćaja.

Da nismo dali koncesiju za aerodrom „Vansiju“, probleme koji su nastali ne bismo mogli sami da rešimo i to bi bio veliki udarac za državu, rekla je premijerka.

 

Ona je dodala da su, zahvaljujući partnerstvu sa pomenutom francuskom kompanijom, i u takvoj situaciji nastavljeni svi planirani projekti.

Jedan od tih projekata, kako je navela, odnosi se na izvođenje pripremnih radova za umetnutu pistu, koja će biti opremljena najsavremenijim navigacionim uređajima i svim sistemima kao i glavna pista, što će biti prva nova pista na našem aerodromu posle 60 godina.

Prema njenim rečima, vrednost ulaganja „Vansija“ u beogradski aerodrom je u 2019. godini iznosila 16 miliona evra, u 2020. više od 60 miliona, dok su za ovu godinu planirana ulaganja od 125 miliona evra.

Zahvaljujući pouzdanom partnerstvu i u vreme najveće krize, kada su svi u ovom sektoru bili prizemljeni, mi smo nastavili da radimo, istakla je Brnabić.

Premijerka je izrazila nadu da će novi terminal biti završen i pre 2024. godine, čime će površina terminala biti proširena sa sadašnjih 55.000 na više od 100.000 kvadratnih metara.

 

Prema njenim rečima, gradi se i parking za 1.500 parking mesta, kao i parking ispred terminala sa 800 mesta.

Ona je naglasila i da kompanija „Vansi“ ima velika ulaganja u zaštitu životne sredine i da će u oktobru biti završeno postrojenje za korišćenje prirodnog gasa i beogradski aerodrom više neće koristiti mazut.

Brnabić je objasnila da Vlada Srbije u tom projektu završava svoj deo posla preko “Srbijagasa”, jer je bila zadužena za novi gasovod od više od šest kilometara od Dobanovca do Aerodroma.

Istovremeno, predsednica Vlade je ocenila i da investicije poput nemačkog MTU, koji je pre nekoliko dana počeo da gradi fabriku u našoj zemlji, menjaju Srbiju i najbolja su referenca za to da dođu i drugi investitori.

Investicije poput MTU, ali i beogradskog aerodroma, kako je poručila, stavljaju Srbiju na mapu zemalja sa visokokvalifikovanom radnom snagom, jakim univerzitetima, u koje stranci dolaze da žive i rade.

Brnabić je, takođe, rekla da će na beogradskom aerodromu do kraja ove godine biti završeno fotonaponsko postrojenje za proizvodnju električne energije iz sunčeve energije, kao i da se završavaju radovi na izgradnji postrojenja za tretman čvrstog otpada, a to podrazumeva da će 100 odsto otpada sa aerodroma biti reciklirano.

Početkom 2022. godine biće završeno i postrojenje za preradu otpadnih voda, a na novim parkinzima biće postavljeno više od 50 električnih punjača, rekla je ona, izrazivši zadovoljstvo zbog toga što se beogradski aerodrom najbrže oporavlja u čitavoj Evropi, i da će ove godine broj čarter letova biti na istorijskom maksimumu, između 105 i 110 odsto u odnosu na 2019.

 

Premijerka je navela da je ove godine povećan i broj letova, dodajući da ih je 2019. bilo 63, a sada 71, što je, kako je ocenila, rezultat saradnje „Vansija“ i „Er Srbije“.

Ona je čestitala rukovodstvu Aerodroma, a posebno zaposlenima, na nagradi „Najbolji evropski aerodrom u kategoriji između pet i 10 miliona putnika“, kao i za nagradu za najbolji kvalitet higijenskih usluga.

Ta nagrade su na ponos svima, čitavoj Srbiji, zaključila je Brnabić.