Za poboljšanje kvaliteta vazduha u Kragujevcu 18 miliona evra

Za poboljšanje kvaliteta vazduha u Kragujevcu 18 miliona evra

02/07/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Ministar finansija Siniša Mali, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolonđeli potpisali su danas finansijski ugovor vredan 18 miliona evra za sprovođenje zamene kotlova na ugalj u okviru Projekta daljinskog grejanja u Kragujevcu, koji će značajno poboljšati kvalitet vazduha u tom gradu.

Mali je tim povodom istakao da je ovo veliki dan za građane Srbije, a još veći za stanovnike Kragujevca, jer je potpisan veoma važan ugovor za ekologiju, dodavši da je Vlada u potpunosti posvećena borbi za zdraviju i čistiju Srbiju.

On je dodao da će nam sporazum sa EBRD obezbediti 18 miliona evra kako bismo u najkraćem mogućem roku raspisali tender za izvođače radova da bi se zameneli svi stari kotlovi na ugalj novima na prirodni gas u sistemu daljinskog upravljanja grejanjem.

Prema njegovim rečima, ovo je još jedna potvrda napora Vlade Srbije i lokalne samouprave u pravcu stvaranja zdravije životne sredine i borbe za čistiji vazduh, bolju i sigurniju budućnost.

On je izrazio zahvalnost direktoru EBRD-a za Zapadni Balkan na podršci za ovaj veliki projekat, kao i svima iz Ministarstva zaštite životne sredine.

U rebalansu budžeta povećali smo ukupna izdvajanja za ekologiju za 16 milijardi dinara. Ukupna izdvajanja po rebalansu iz aprila ove godine su sada 24 milijarde dinara. Dakle, nikada veća sredstva za izgradnju kanalizacionih sistema, novih fabrika za prečišćavanje otpadnih voda i projekata poput ovog u Kragujevcu, rekao je Mali.

Ministar je istakao i da će Srbija izaći na međunarodno finansijsko tržište sa emisijom zelenih obveznica.

Želimo da konkurišemo na međunarodnom tržištu sa projektima koji se odnose na zaštitu životne sredine. Očekujem veliki uspeh, a i to će biti još jedna potvrda posvećenosti zemlje za očuvanje i unapređenje životne sredine, napomenuo je Mali.

On se osvrnuo i na najnoviji izveštaj Unikredit banke, gde se iznosi procena da će stopa rasta srpske ekonomije u ovoj godini biti sedam odsto.

MMF je, kako je dodao, rekao da će to biti šest odsto, a mi smo u rebalansu budžeta predvideli šest odsto rasta, pri čemu već sada znamo da će biti minimum 6,5 odsto.

Unikredit banka je prva koja je izašla sa projekcijom rasta od sedam odsto. Za naše građane to znači ne samo potvrdu odgovorne ekonomske politike i opravdanosti pomoći koju smo dali za ublažavanje negativnih posledica koronavirusa, već i potvrdu prave strategije investiranja u infrastrukturu i ekologiju, naveo je Mali.

To nam, prema njegovim rečima, sa druge strane, otvara prostor za dodatna ulaganja ne samo u ekologiju, nego i u infrastrukturu, kao i za veće povećanje plata i penzija.

Vujović je rekla da će, zahvaljujući ovom projektu, biti zamenjeni kotlovi koji su stari oko 50 godina.

Građani su apelovali prethodnih meseci na nas i javljali se u vezi sa ovim problemom. Ide se na potpuno isključivanje uglja sa sistema daljinskog grejanja, a važno je da će se do kraja godine izvesti radovi i potpuna zamena kotlova. Predviđena je i druga faza projekta, a obe faze vredne su 18 miliona evra, navela je Vujović.

Ona je objasnila da je druga faza pepelište koje se nalazi u kompleksu energetike, a kada se ono sanira smanjiće se aero zagađenje jer je pepeo koji leteo po gradu remetio kvalitet života.

Kolonđeli je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora, istakavši da je reč o veoma važnom projektu.

Ugovor koji je danas zaključen sa EBRD  uključuje modernizaciju sistema daljinskog grejanja u Kragujevcu i zamenu postojećeg postrojenja na ugalj, što će omogućiti potpuno isključivanje uglja iz gradskog daljinskog grejanja.

Na taj način značajno će se redukovati ili eliminisati ispuštanje sumpornih oksida i čvrstih čestica, smanjiti emisija ugljen-dioksida i značajno poboljšati energetska efikasnost sistema.

Ekološka i socijalna korist povezana je sa ukupnim poboljšanjem kvaliteta i pouzdanosti usluga grejanja, smanjenjem potrošnje goriva i zagađenja vazduha/zemlje/podzemnih voda, kao i gubitaka toplote i vode.

Projekat će se, takođe, baviti glavnim ekološkim problemom koji se odnosi na odlaganje pepela i šljake.