Selaković prisustvovao sahrani Keneta Kaunde

Selaković prisustvovao sahrani Keneta Kaunde

02/07/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković prisustvovao je danas u Lusaki, kao izaslanik predsednika Republike Aleksandra Vučića, sahrani prvog predsednika Zambije Keneta Kaunde, koji je na čelu te afričke države bio od 1964. do 1991. godine.

 

Selaković je, obraćajući se građanima Zambije i afričkim državnicima koji danas odaju poštu preminulom, istakao da je predsednik Kenet Kaunda pripadao naraštaju velikih ljudi, koji su mnogim narodima podarili slobodu i nezavisnost.

Srpski narod je prema ponosnom narodu Zambije i ocu njene nezavisnosti, kroz čitavu istoriju naših odnosa, gajio veliko prijateljstvo, rekao je ministar.

On je naveo da su građani Srbije ponosni na to što su u vreme Jugoslavije, koju je predvodio predsednik Tito, u okviru Pokreta nesvrstanih sarađivali sa predsednikom Kaundom na izgradnji pravednijeg, slobodnijeg i humanijeg sveta. Mi do danas ostajemo odani tim vrednostima.

Šef srpske diplomatije poručio je da obični ljudi umiru, a sa njima i njihovo neveliko delo, ali da delo divova poput predsednika Kaunde nikada ne umire, jer nastavlja da živi u duhu naroda i ostaje trajni legat i putokaz potomstvu.

Delim na ovaj tužni dan bol naroda Zambije, ali uveren sam u to da će on nastaviti da ponosno i pobedonosno korača putem koji je utro predsednik Kaunda. U ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog naroda upućujem poslednji pozdrav našem velikom prijatelju i uzoru svih slobodoljubivih nacija, zaključio je Selaković.

Sahrani su, između ostalih, prisustvovali i predsednik Gane Nana Akufo-Ado, predsednik Malavija Lazarus Čakvera, predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva, predsednik Bocvane Mogveci Masisi, predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa, predsednik Kenije Uhuru Kenjata i predsednik Mozambika Filipe Njusi.

 

Šef srpske diplomatije je u Lusaki imao više susreta sa zvaničnicima afričkih država, koji su u Zambiju došli kako bi prisustvovali sahrani političkog tvorca nezavisnosti i prvog predsednika te države Keneta Kaunde.

Selaković je najpre, uoči početka državne sahrane na stadionu u Lusaki, izrazio saučešće predsedniku Zambije Edgaru Čagvi Lungu, a potom je obavio i razgovore sa visokim zvaničnicima afričkih država i predstavnicima multilateralnih organizacija.

On je, između ostalih, razgovarao sa predsednicima Južnoafričke Republike Sirilom Ramafosom, Gane Nanom Akufo-Adom, Mozambika Filipeom Njusijem, Namibije Hageom Gejngobom, Bocvane Mogvecijem Masisijem, Kenije Uhuruom Kenjatom i Malavija Lazarusom Čakverom.

Ministar se susreo i sa premijerom Lesotoa Moekecijem Madžorom, predsednikom Parlamenta Etiopije Tageseom Čafom, predsedavajućim Komisiji Afričke unije Musom Fakijem Mahamatom i generalnom sekretarkom Komonvelta Patrišom Skotland.

Selaković je u razgovorima istakao da Srbija i države Afrike imaju višedecenijske prijateljske odnose.

Prema njegovim rečima, naša zemlja želi da nastavi da dalje unapređuje saradnju i neguje prijateljske odnose sa afričkim državama na temeljima zajedničkih slobodarskih tradicija.

On je sagovornike informisao o predstojećem obeležavanju 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih u Beogradu, izrazivši očekivanje da će afričke države biti zastupljene na najvišem nivou.

Srbiju i afričke zemlje, kako je podvukao, neraskidivo veže opredeljenost za miroljubivo rešavanje sporova, toleranciju, ravnopravnost, pravo na održivi razvoj, poštovanje međunarodnog prava, suvereniteta i teritorijalnog integriteta.