Beograd će ovog leta imati još jednu pozorišnu scenu

Beograd će ovog leta imati još jednu pozorišnu scenu

01/07/2021 Off By BERB

Foto: beogradskonasledje.rs

 

Dvorište Kapetan Mišinog zdanja biće ponovo pozorište za oko 200 gledalaca, iz večeri u veče, od 3. jula do 31. avgusta. Tako je Tihomir Stanić ostvario svoju davnašnju želju da ponovo igra ovde, kao kada je glumio u pozorištu Dvorište, koje je vodio Petar Zec, ali se tako ostvarila i želja akademske zajednice da ovaj lepi prostor ponovo oplemeni pozorišnom scenom.

 

Radomir Stević Ras bio je idejni otac prvog teatra u Kapetan Mišinom zdanju. Prve  glumačke korake tu su davno učinili Petar Kralj, Dušan Golumbovski, Slobodan Đurić, Dejan Konstantinović, Miloš Žutić, Ivan Bekjarev, Boro Stjepanović, Vojislav Brajović…

Ovu umetničku avanturu nastavio je Petar Zec sa Lazarom Ristovskim, Gordanom Kosanović, Branislavom Lečićem, Danicom Maksimović, Aleksandrom Nikolić, Ivicom Klemencom, Gordanom Gadžić i Jadrankom Selec…

Tihomir Stanić je želeo da i ovo novo pozorište „Teatrijum“ vodi Petar Zec, ali on mu je samo poželeo sreću pa je potom sa rediteljem Markom Misiračom i kolegama Vladanom Gajovićem i Stefanom Radonjićem počeo pripremu i prve premijere. Biće to „Don Žuan“ – 13. jula,  ali „Teatrijum“ startuje već u subotu.

Prve večeri Tihomir Stanić će govoriti  „Na Drini ćuprija“. Sutradan će Petar Božović održati poetski koncert „Lišće, vetar i ja“, gde će govori poeziju Matije Bećkovića i Stevana Raičkovića, 5. jula Balkan novi pokret, odnosno Vesna Stanković će igrati „Milunku“, Ferzeng teatar „Deset naprema jedan“. Dorćolsko narodno pozorište će odigrati predstavu „Car Edip“.

Svakog dana, do 31. avgusta, će se održavati predstave, a namera je da se naredne godine i prave predstave baš za ovu scenu, a i da se studenti dramskih veština iz regiona ovde okupe, pokažu svoje predstave i razmene iskustva.

Na dan otvaranja ulaz će biti besplatan, a specijalni gosti biće Eva Ras, čiji muž Radomir Stević Ras je ovde pokrenuo prvo pozorište i Petar Zec, koji je potom tu vodio pozorište Dvorište.

Tokom leta će se igrati svaki dan. Kapacitet gledališta je  trenutno 200 mesta, a po ugovoru, za svaku predstavu studenti Beogradskog univerziteta dobijaju 20 besplatnih karata.