Oтварање БЕЛЕФ-а, 27. јуна у 20 часова на Калемегдану (плато код Победника)

Oтварање БЕЛЕФ-а, 27. јуна у 20 часова на Калемегдану (плато код Победника)

25/06/2021 Off By BERB

Пише: Ранка Чичак / Фото: belef.rs

 

Фестивал БЕЛЕФ ће бити отворен у недељу 27. јуна 2021. године у 20 часова на Калемегдану (плато код Победника).  

 

Овогодишњи БЕЛЕФ организује се под слоганом НОВИ ПОЧЕТАК и  подељен је у две целине, Београдску летњу сцену и Београдске летње ноћи.

Београдска летња сцена, која је углавном посвећена позоришту, имаће главни програм у оквиру ког ће бити 17 извођења, од чега 13 представа, пет премијера и три београдске премијере, 2 музичка и 2 играчка концерта. Поред тога, биће организован БЕЛЕФ за младе (10 представа) и дечији БЕЛЕФ (5 представа), као и пратећи програм у оквиру ког ће, између осталог, бити организовано сценско читање драме Феђе Стојановића „Ја, Феђица“ (6.7.).

Велико изненађење овогодишњег БЕЛЕФ-а је наступ светске звезде, оперске диве Елине Гаранче. Она ће се београдској публици представити у концертном извођењу опере „Кармен“, 4. јула на стадиону Ташмајдан, заједно са сопраном Маријом Јелић и опером и оркестром Српског народног позоришта.

Премијерно ће бити представљен појекат Владимира Алексића „Путовање изван средишта земље“ (28,29. и 30.6.), у продукцији БЕЛЕФ-а, представа која ће бити изведена у аутобусу, на аеродрому и у авиону.

Највећи део програма Београдске летње сцене биће изведен на Калемегдану, на платоу код Победника и на платоу иза Природњачког музеја, док ће премијера представе „Ова ће бити иста“(30.6.) бити одиграна у Атељеу 212, премијера представе „Сан летње ноћи“ (9.7.) у Малом позоришту „Душко Радовић“, а представа „Цемент Београд“ (28.6.) на сцени Београдског драмског позоришта.

Концерт ансамбла Коло биће одржан 28. јуна, док ће Уна Сага Сербика премијерно извести „Слово љубави“ 9. Јула на Калемегдану.

„Лепа Брена проџект“, FlyinGinger и Битеф театар, очекује публику код Победника 5. јула, сутрадан „Двојац без кормилара“, Border Line Sessions Revisited, док ће 8. јула Југословенско драмско позориште извести представу „Мој муж“.

Београдску премијеру на Калемегдену имаће представе „Улога моје породице у светској револуцији“(1.7.), Крушевачког позоришта и Народног позоришта Приштина, „Ко је убио Џенис Џоплин“ (2.7.) Српаког народног позоришта, „Лавина“ (3.7.) ПУЛС театра из Лазаревца и регионалног позоришта Нови Пазар. Народно позориште Приштина са седиштем у Грачаници представиће се београдској публици представом „Рибарске свађе“ (7.7.).

Дечија и сцена за младе биће постављена на Калемегдану, иза Природњачког музеја, а на њој ће 30. јуна премијерно бити изведена представа „Чудна шума“, позоришта лутака „Пинокио“, а сутрадан представа истог позоришта „Шешир пун боја“. Позориште „Бошко Буха“ извешће представе „Питам се питам колико сам битан“ (2.7.) и „Хајди“ (3. и 4.7.). На малој сцени ће се такође изводити различити програми и представе уметничких факултета из Београда и региона.

Београдска летња сцена биће затворена 10. јула, премијером представе „Заборављене“ са Катарином Радивојевић у главној улози,  у продукцији Југо сцене која ће бити изведена на сцени код Победника.

Улазнице за све представе и програме Београдског летњег фестивала БЕЛЕФ су у продаји и могу се  купити на билетарници БЕЛЕФ-а (Трг републике 5 – излог поред књижаре „Вуклан“), у Позоришту Атеље 212 и online преко сајта belef.rs.

Други део БЕЛЕФ-а, Београдске летње ноћи, почеће 17. јула, трајаће до краја августа на више локација у граду, а понудиће публици велики број концерата и музичких догађаја.