Otvaranje izložbe “Ilustress” u Uličnoj galeriji danas od 20h

Otvaranje izložbe “Ilustress” u Uličnoj galeriji danas od 20h

25/06/2021 Off By BERB
Foto: ulicnagalerija.rs
Izložba „Ilustress” zamišljena je kao predstavljanje istoimenog ilustratorskog kolektiva iz Crne Gore. Izložbom su obuhvaćeni individualni radovi iz sfere ilustracije nastali u okviru ovog kolektiva, tokom 2020. i 2021. godine.
Kolektiv Ilustress čine: Ivana Vujošević, Radovan Vukasović, Srđa Dragović, Sara Kovačević, Denis Ćupić i Jovana Mugoša.
Ova svojevrsna, unapred planirana „retrospektiva” je istovremeno i predstavljanje, upoznavanje, prezentacija jednog malog ali prilično raznolikog udruženja formiranog u najbolje / najgore moguće vrijeme.
Radovi su podeljeni u nekoliko tematskih ciklusa. Prve dve teme, u okviru kojih su radovi nastajali i bili objavljivani, su „Odozgo nagore” i “New Normal”, uz procesne radove i crteže koji nisu bili striktno vezani za bilo koju od tema. Budući da je u prvoj godini delovanja ovog udruženja, zbog dobro poznatih razloga, izostao segment fizičkog okupljanja i zajedničkog rada u obliku sesija, vreme za sam rad nije bilo precizno određeno. Zamena za povremena okupljanja su i dalje Google Meet sastanci. Dakle, izloženi radovi ne predstavljaju samo svojevrsni trenutni portfolio Ilustress-a, već pružaju uvid i u to kako su se dešavanja koja su obeležila prethodnu godinu reflektovala na sam izraz svakog od članova ovog kolektiva. Ovim načinjemo i komponentu vizuelnog dnevnika jednog udruženja koje ponajviše postoji u online univerzumu, uz nadu da ćemo se, konačno, u bliskoj budućnosti, okupljati i delovati kako je to na početku i zamišljeno.
Radovi su takođe dostupni na adresi: ilustress.tumblr.com/
Muzička podrška: “Opasne milenijalke” by Goca ˛& Ljilja soynd sustem
Kolektiv Ilustress, formiran marta 2020. godine u Podgorici, čine grafički dizajneri i ilustratori iz Crne Gore:
Ivana Vujošević
Rođena 1992. u Londonu. Osnovne studije završila je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, studijski program Grafički dizajn. Studentkinja magistarskih studija na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn na Univerzitetu u Ljubljani, na smjeru Ilustracija. Na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju je angažovana kao saradnica u nastavi.
cargocollective.com/ivanav
Radovan Vukasović
Rođen 1989. na Cetinju. Osnovne studije Vajarstva i Grafičkog dizajna završio na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Trenutno završava master studije Ilustracije na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn, Ljubljana. Bavi se ilustracijom i animacijom.
instagram.com/solidhead/
Srđa Dragović
(1990) ilustrator i grafički dizajner iz Kolašina. Studirao je u Crnoj Gori (FLU Cetinje) i u
SAD-u (Državni univerzitet, Minesota). Diplomirao je na FLU Cetinje, odsjek grafičko oblikovanje knjige. Bavi se ilustracijom, plakatom, infografikom, slobodnim crtežom, stripom, istraživanjem u području istorije i teorije dizajna. Najčešće angažovan na projektima nezavisne umjetničke i izdavačke scene. srdjadragovic.com/
Sara Kovačević
(1991, Podgorica). Diplomirala je grafiku na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Grafički dizajner, ilustrator crteža na tekstilu.
Digitalni crteži: instagram.com/s_ggrreettaa/ Ilustracije tekstila: instagram.com/cegeri_bags/
Denis Ćupić
(1991, Podgorica). Diplomirao na odsjeku grafičke komunikacije u klasi profesorice Ane Matić na FLU Cetinje. Polaznik više radionica na programima NGO Blokovi – Grafički dizajner – autor ili univerzalni vojnik; Priština Art Centar – Stacion; Flu Cetinje – Fluid.
Učesnik na više grupnih izložbi. Bez i jedne samostalne. instagram.com/demenzija/
Jovana Mugoša
Rođena 1995. u Podgorici. Stvara i radi na polju ilustracije i grafičkog dizajna. Digitalno crtanje/slikanje je ‘alatka’ koju najčešće koristi tokom svog stvaralaštva. Fokusirana je većinom na ilustraciju i dizajn za
novine, plakate, knjige, editorijale. Završila je osnovne studije na FLU Cetinje, na odsjeku za grafički dizajn, a magistarske studije je završila na Vysokej Škole Výtvarného Umenia u Bratislavi, smjer ilustracija. jovanamugosa.com/
Čavketov pasaž /pasaž koji povezuje Trg Nikole Pašića i Nušićevu ulicu/ Stari grad, Beograd