Podrška Italije Srbiji u procesu evrointegracija na svim nivoima

Podrška Italije Srbiji u procesu evrointegracija na svim nivoima

22/06/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ministrom spoljnih poslova Italije Luiđijem di Majom o najvažnijim ekonomskim i političkim procesima u zemlji i regionu i podršci koju Rim na svim nivoima pruža Srbiji u procesu evropskih integracija.

Brnabić je istakla da Srbija pomno prati oporavak Italije od posledica pandemije koronavirusa, imajući u vidu da je ta zemlja među najznačajnijim partnerima Srbije na ekonomskom polju, pri čemu je poručila da bez jake Italije ni naša zemlja ne može biti jaka.

Premijerka je, govoreći o reformama koje se sprovode na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, naglasila da je Srbija spremna za otvaranje dva klastera, a da se Italija još jednom pokazala kao država prijatelj u procesu proširenja time što se iskreno založila za njihovo otvaranje.

Prema njenim rečima, od posebne važnosti je i stabilnost regiona kako u ekonomskom tako i u političkom smislu i zato Beograd čini sve da pokrene dijalog sa Prištinom, kao i da osnaži regionalno ekonomsko povezivanje.

Šef italijanske diplomatije je pohvalio napore Srbije u borbi protiv pandemije i vakcinaciju stanovništva protiv koronavirusa, istakavši će to morati da uvide i druge zemlje, ne samo regiona, već i EU.

Kada je reč o proširenju EU, Di Majo je naglasio da je Srbija prirodni deo Evrope i da joj zato Italija pruža svaku vrstu podrške na tom putu, a da bilateralni odnosi predstavljaju primer i drugim članicama Unije.

On je, takođe, rekao da je saglasan da će zajednička sednica dveju vlada dati dodatni podsticaj kvalitetnim međudržavnim odnosima.