Lečenje austrijskih osiguranika u Banji Koviljači

Lečenje austrijskih osiguranika u Banji Koviljači

22/06/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

Predstavnici Specijalne bolnice za rehabilitaciju Banja Koviljača i Zavoda za penzijsko osiguranje Austrije potpisali su danas, u prisustvu ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević i ministra zdravlja Zlatibora Lončara, Ugovor pružanju medicinske rehabilitacije austrijskim osiguranicima, odnosno korisnicima prava na penziju.

Kisić Tepavčević je istakla da je ovo prvi put da jedan rehabilitacioni centar u Srbiji potpisuje ugovor sa inostranim državnim penzijskim fondom.

Ovo je veliki dan za našu zemlju, budući da nam potpisivanje ovakvog ugovora sa inostranim državnim penzijskim fondom otvara put za razvoj medicinske rehabilitacije, a naša zemlja sa svojim privrednim karakteristikama i termalnim izvorima ima sve preduslove za to, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je naglasila da Srbija ima izuzetne bilateralne odnose sa Republikom Austrijom na polju socijalnog osiguranja, da postoji Sporazum o socijalnom osiguranju koji obuhvata sve grane, uključujući penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

Kako je dodala, obe strane ispunjavaju sve dužnosti i obaveze koje podrazumeva ovaj sporazum.

Ilustracija naše saradnje je primer iz 2020. godine, kada je austrijski nosilac osiguranja isplatio preko 128 miliona eura za korisnike prava koji žive na teritoriji Srbije, a u istom ovom periodu naš Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje je isplatio više od 2,3 miliona eura za svoje korisnike koji žive na teritoriji Austrije, rekla je Kisić Tepavčević.

Ugovor omogućava lečenje austrijskih osiguranika, odnosno korisnika penzija u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Banja Koviljača za oblast muskuloskeletnog sistema, sa početnim kapacitetom od 30 postelja.

Lončar je rekao da postoji ogroman prostor za proširenje svih vidova saradnje, da su kapaciteti Srbije mnogo veći i da se nada da je ovo samo početak saradnje.

Generalni direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju u Banji Koviljači Aleksandar Jokić ocenio je da je ovo veliki dan za tu banju, ali i veliki dan za srpsku rehabilitaciju, jer je potpisan istorijski ugovor o partnerstvu.

Na nama je sada velika odgovornost da ispunimo ovo što smo potpisali, jer od toga, ne samo da zavisi nastavak ugovora, već i mogućnost proširenja posla i na ostale centre za rehabilitaciju u Srbiji, rekao je Jokić.

Ministarka Kisić Tepavčević je ranije danas, na posebnom sastanku, razgovarala sa delegacijom Zavoda za penzijsko osiguranje Austrije, koju je predvodio generalni direktor Vinfried Pinger.

Pinger je rekao da je potpisivanje ugovora vrhunac izvanredne saradnje Srbije i Austrije u ovoj oblasti, da se na ugovoru radilo godinama i da se raduje što će lica koja žive u Austriji, a koja predstavljaju najveću grupu osiguranika posle Nemaca, moći da idu na rehabilitaciju na maternjem jeziku.

Pinger je rekao da je uveren u to da je Banja Koviljača jedna od najboljih za tu vrstu usluge i da se raduje budućoj saradnji.