Olakšana putovanja vraćanjem Srbije na listu epidemijski bezbednih zemalja

Olakšana putovanja vraćanjem Srbije na listu epidemijski bezbednih zemalja

18/06/2021 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/ Foto: rts.rs

 

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je danas da će odluka Evropske unije da Srbiju vrati na zelenu listu epidemijski bezbednih zemalja uticati i na druge evropske zemlje da donesu slične odluke.

Matić je u izjavi za Radio-televiziju Srbije navela da će ova odluka početi da se primenjuje uskoro, ocenivši da će to značajno olakšati putovanja, kako naših građana u te zemlje, ali isto tako i građana tih zemalja u Srbiju.

Za nas je najvažnije da nas je EU prepoznala kao sigurnu zemlju i bezbednu destinaciju i to je potvrda, pre svega, jedne dobre politike koju je ova država na čelu sa predsednikom, premijerkom, Ministarstvom zdravlja, kao i svim lekarima vodila u proteklom periodu, istakla je ona.

Ministarka je, govoreći o pravilima za ulazak u Grčkupodsetila na to da je veliki problem bio PCR test za decu stariju od šest godina, zato što su tradicionalno turisti iz Srbije koji putuju u tu zemlju porodice sa decom.

Ona je rekla da je Grčka donela odluku o promeni pravila i da sada deca do 12 godina mogu da putuju bez PCR testova, a od 12 godina se priznaje i brzi antigenski test, uz napomenu da je to sve zahvaljujući odluci Brisela da vrati Srbiju na zelenu listu.

Matić je uputila apel građanima Srbije koji planiraju odmor u Grčkoj da se pre polaska raspitaju o tome da li je nova odluka stupila na snagu, jer je za to potrebno određeno vreme.