Gojković otvorila izložbu Cileta Marinkovića u Parizu

Gojković otvorila izložbu Cileta Marinkovića u Parizu

18/06/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je sinoć u Kulturnom centru Srbije u Parizu izložbu „Prolaznici“ Milana Marinkovića Cileta.

Gojković je tom prilikom naglasila da se ovom postavkom i nastupajućim programima nastavlja unapređenje tradicionalno bogate kulturne saradnje Srbije i Francuske.

Ona je podsetila na to da se saradnja odvija u duhu Zajedničke izjave koju su 2019. godine u Beogradu potpisali predsednici Srbije i Francuske Aleksandar Vučić i Emanuel Makron.

Potpredsednica Vlade je ocenila da su tradicionalnu povezanost Srbije i Francuske dodatno ojačali naši umetnici, koji su u Parizu sazrevali i dostizali svoj profesionalni vrhunac.

Prema njenim rečima, magija Pariza i njegovih muzeja i galerija, gde se stvaralo i raspravljalo o umetnosti, bila je moćna inspiracija i putokaz za brojne stvaraoce iz Srbije.

Značajni srpski slikari, od Save Šumanovića, Milana Konjovića, Petra Lubarde, preko Vladimira Veličkovića i Ljube Popovića, pa sve do autora večerašnje izložbe, kako je istakla, proveli su u „gradu svetlosti“ dobar deo svog života.

Ona je naglasila da je na umetničkoj sceni Pariza, srpsko slikarstvo ostavilo dubok trag, da je svojim šarmom i duhom „osvajao“ naše velikane, a oni su mu uzvratili istom merom, stvarajući dela za sva vremena.

Izložbu „Prolaznici“ Cileta Marinkovića, kako je ukazala, čine dela nastala u proteklih nekoliko godina, a iako predstavljaju slikarevu „zrelu fazu“, na njima su i dalje prisutni bogatstvo forme i stilova iz ranijih perioda njegovog stvaralaštva.

Supruga predsednika Republike Tamara Vučić, koja je pokrovitelj izložbe, istakla je, govoreći o uticaju Pariza i Beograda, dve zemlje i dva naroda na umetnički izraz umetnika, da je balkansko i srpsko oko našlo na ulicama Pariza jedan svoj Beograd.

Ona je navela da su srce i duša preradili spoljne slike u vatromet boja i oblika koji i jednom i drugom gradu svojom ekspresivnošću višestruko vraća duh koji su mu podarili.

Vučić je ukazala na to da umetnost nema ni mesto nastanka ni narodnost, već je jedinstveni jezik komunikacije koji potiče sa svakog mesta na kome žive ljudi i ne zaustavlja se na granicama.

Na otvaranju su govorili i ambasadorka Srbije u Francuskoj Nataša Marić i autor Milan Marinković, koji je rekao da su dela koja su izložena nastala i u Beogradu i u Parizu.