„Госпођа министарка“ гостује у Народном позоришту 20. јуна на Великој сцени

„Госпођа министарка“ гостује у Народном позоришту 20. јуна на Великој сцени

18/06/2021 Off By BERB

Хрватско народно казалиште Иван пл. Зајц Ријека гостује у Народном позоришту са представом „Госпођа министарка“ 20. јуна 2021. године, на Великој сцени са почетком у 20 часова.

Адаптацију, режију и избор музике урадила је Татјана Мандић Ригонат, редитељка Народног позоришта.
Пројекат је посвећен националној првакињи Оливери Баљак која овом представом у улози Живке Поповић слави 40 година уметничког рада у ХНК Ивана пл. Зајца.

„Госпођа министарка“, култно дело српског комедиографа Бранислава Нушића, своју последњу премијеру у ријечком Казалишту је имала пре 60 година. Ова представа отвара овогодишње Стеријино позорје, а позвана је и на многе фестивале у региону.

У представи се, између осталих, користи и песма Момчила Бајагића по стиховима Душана Ковачевића „Пада влада“ из филма „Професионалац“ и композиција Дејана Петровића „Вртешка“.
У представи се говори екавицом, а лектор и саветница за сценски говор била је др Љиљана Мркић Поповић уз помоћ глумице Вјера Мујовић која је била сарадник.

„У бриљантној и разиграној режији Татјане Мандић Ригонат и изврсној сценографији Стефана Катунара, у изведби хрватске драме ријечког ХНК Ивана пл. Зајца након 60 дугих година премијерно је одиграна Нушићева „Госпођа министарка“. Смех, понекад горак, оставио је дубоки траг у публици која је снажним и срдачним пљеском и повицима „Браво“ наградила ову изврсну представу коју смо дуго чекали.“, известио је Радио Ријека након премијере.