За мере запошљавања више од 357 милиона динара

За мере запошљавања више од 357 милиона динара

18/06/2021 Off By BERB

Foto: Dušan Škondrić

 

Из Буџета Републике Србије ће ове године за финансирање мера активне политике запошљавања у 89 јединица локалне самоуправе бити издвојено више од 357 милиона динара, предвиђено је Одлуком о учешћу у финансирању мера активне политике запошљавања предвиђених локалним планским документима у области запошљавања у 2021. години, коју је потписала министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић.

 

„Ове локалне самоуправе су издвојиле 313 милиона динара у те сврхе, што значи да се заједничким снагама за мере активне политике запошљавања у овим јединицама локалне самоуправе издваја 670 милиона динара“, рекла је Кисић Тепавчевић.
Подсећајући да је Влада Републике Србије у фебруару ове године усвојила Стратегију запошљавања за период 2021-2026. године, Кисић Тепавчевић је истакла да је основни циљ тог стратешког документа омогућавање стабилног и одрживог раста запошљавања, које је засновано на знању и достојанственом раду.

Кисић Тепавчевић је навела да потписивање Одлуке о финансирању мера активне политике запошљавања на локалном нивоу показује да се активно ради на реализацији свих мера које воде остваривању циљева предвиђених Стратегијом.
Како је додала, број локалних самоуправа које користе ова средства је све већи, будући да их је 2010. године било 10, а последњих година преко 100.
„Сви заједно идемо ка заједничком циљу. Изузетно смо поносни на чињеницу да и у ова тешка и кризна времена, када још увек влада пандемија опасне заразне болести и када су економије многих земаља у суноврату, наша земља проналази снаге и предузима активности у циљу економског просперитета свих наших грађана“, рекла је Кисић Тепавчевић.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић рекао је да је потписивање Одлуке предуслов за низ споразума Националне службе за запошљавање и локалних самоуправа, које добијају одређени део средстава из Буџета Републике Србије за финансирање локалних акционих планова.

Мартиновић је додао да се удруживањем средстава локалних самоуправа и Националне службе за запошљавање постиже већи обухват лица у оним јединицама локалних самоуправа које су политику запошљавања препознале као један од својих приоритета.