Добра сарадња Србије и институције високог комесара ОЕБС-а за националне мањине

Добра сарадња Србије и институције високог комесара ОЕБС-а за националне мањине

14/06/2021 Off By BERB

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић разговарао је данас са високим комесаром ОЕБС-а за националне мањине Каиратом Абдрахмановим.

 

 

Селаковић је изразио задовољство чињеницом да високи комесар своје активности у државама учесницама ОЕБС-а започиње посетом Србији, истакавши да наша земља придаје велики значај институцији високог комесара са којом годинама уназад остварује квалитетну сарадњу.

Министар је поручио да је Србија посвећена заштити и унапређењу индивидуалних и колективних права припадника националних мањина који живе на њеној територији. Такође, указао је на константан ангажман на унапређењу институционалног и правног оквира у овој области, као и на његовој ефикасној примени.

Шеф српске дипломатије рекао је да је наш Закон о заштити права националних мањина један од најпрогресивнијих у региону, нагласивши да је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог формирано управо у циљу спровођења и поштовања ових норми.

 

 

Србија промовише регионалну политику која почива на миру и стабилности, и желимо да положај српског народа у земљама региона буде онакав какав је положај националних мањина у Србији, поручио је министар Селаковић.

Селаковић је саговорника информисао и о статусу и положају српског народа у суседним земљама и затражио од високог комесара Абдрахманова да ово питање држи високо на својој агенди.