Potpisan Ugovor o rekonstrukciji železničke pruge Subotica–Horgoš

Potpisan Ugovor o rekonstrukciji železničke pruge Subotica–Horgoš

12/06/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović i generalni direktor ,,Infrastrukture železnice Srbije” Nebojša Šurlan potpisali su danas, u ime Vlade, Ugovor o rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Subotica–Horgoš–granica sa Mađarskom.

Ovaj dokument je u ime izvođača radova konzorcijuma ,,Karin komerc MD d.o.o. Veternik” i „RŽD Internešnl“  potpisao Krsto Dubroja.

Momirović je tom prilikom naglasio da će po završetku modernizacije i rekonstrukcije ova pruga biti jedna od najmodernijih elektrificiranih evropskih železničkih deonica, kojom će vozovi saobraćati brzinom do 120 kilometara na čas, sa najmodernijom pratećom opremom, signalnim i bezbednosnim sistemima.

Prema njegovim rečima, rekonstrukcijom i puštanjem u promet ove trase unapredićemo transportne i putničke veze u regionu, dva grada Subotice i Segedina, a samim tim ojačati veze Mađarske i Srbije.

Ono što je najvažnije, ako posmatramo malo širu sliku, povezaćemo glavne logističke celine regiona, uključujući intermodalnu luku Baja na Dunavu, luku Segedin na Tisi i logističke centre u Vojvodini i Beogradu, objasnio je ministar.

Ugovor predviđa rekonstrukciju pruge dužine 26,63 kilometra za brzine do 120 kilometara na čas i rekonstrukciju staničnih zgrada u stanicama Palić, Bački Vinogradi i Horgoš, stajališta Javno Skladište i Hajdukovo, kao i rekonstrukciju 13 putnih prelaza u nivou i dva pothodnika.

Postupkom javnog poziva za izbor strateškog partnera, objavljenog u aprilu, izabrana je ruska kompanija „RŽD Internešnl“, koja u ovaj posao ulazi u konzorcijumu sa domaćom kompanijom ,,Karin komerc”.  Vrednost njihove ponude, koja je ujedno bila jedina na javnom pozivu, iznosi 10.227.146.290,06 dinara bez PDV-a.