Међународни дан борбе против насиља над старијим особама

Међународни дан борбе против насиља над старијим особама

11/06/2021 Off By BERB

Црвени крст Србије већ петнаесту годину за редом обележава 15. јун – Међународни дана борбе против насиља над старијима. Ове године организовано је отварање изложбе фотографија „Отвори очи“ ,15. јуна у 11 часова у Кнез Миахиловој, испред зграде Српске академије наука и уметности.

 

Овај датум се у свету обележава од 2006. године, а у Србији на иницијативу и у организацији Црвеног крста Србије од 2007. године. Злостављање старијих је један од последњих друштвених табуа, није довољно препознат и о овом феномену постоји изразито мало података и истраживања. Уједињене нације су на заседању Генералне Скупштине одржаном 19. децембра 2011. године у Њујорку резолуцијом 66/127 званично препознале злостављање старијих као јавно-здравствени и социјални проблем који угрожава здравље старијих и крши њихова људска права. То је проблем који захтева реаговање међународне заједнице па је 15. јуни као Дан борбе против насиља над старијима уврштен у календар Уједињених нација.

У свету једна од шест особа старијих од 60 година доживи неки облик злостављања а једна од 24 пријави. Црвени крст Србије ће 15. јуна у Кнез Михаиловој улици испред Српске академије наука и уметности у 11 часова отворити изложбу „Отвори очи“ која је посвећена подизању свести јавности и превенцији насиља над старијима. Изложба има посебан нагласак на превенцију насиља над старијим женама јер је настала у оквиру пројекта „Оснаживање старијих жена: превенција злостављања кроз промену социјалних норми у Србији и Аустрији (EmPreV)“ који Црвени крст Србије спроводи од 2019. године у партнерству са Аустријским Црвеним крстом, а који је финансиран од стране Европске уније и Аустријске агенције за развој. Догађај подржавају и Аустралијска амбасада у Београду, Популациони фонд Уједињених нација (UNFPA) и Повереница за заштиту равноправности. Ова изложба је део кампање која ће трајати неколико месеци и обухватиће кампању у аутобусима и Поштама Србије. Учесници ће бити Љубомир Миладиновић, Генерални секретар Црвеног крста Србије, госпођа Бранкица Јанковић, Повереница за заштиту равноправности, Борка Јеремић, UNFPA, Европске уније и представници Аустријске амбасаде и Аустралијске амбасаде у Београду.

Истог дана, 15. јуна, са почетком у 15 часова биће одржан глобални Webinar “Приступ правди“ где је Црвени крст Србије суорганизатор, заједно са Међународном мрежом за превенцију насиља над старијима (INPEA), различитим агенцијама Уједињених нација, укључујући Светску здравствену организацију, и на коме ће бити дискутовано о глобалном питању приступа правди за старије особе и потребу за Новом конвенцијом Уједињених нација о правима старијих особа. Webinar се може пратити уживо на Facebook страници Црвеног крста Србије: https://www.facebook.com/redcrossofserbia/