Kosmet ostaje u Preambuli Ustava Srbije

Kosmet ostaje u Preambuli Ustava Srbije

11/06/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: Vlada Srbije

 

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Maja Popović izjavila je danas da su izmene Ustava Srbije jedna od najvažnijih aktivnosti u Akcionom planu za Poglavlje 23.

Popović je, gostujući na Televiziji Prva, istakla da Kosovo i Metohija ostaje u Preambuli Ustava Srbije, i ponovila da je promena Ustava u oblasti pravosuđa najvažnija za vladavinu prava, koja dovodi do sistema u kome postoji pravna sigurnost.

Kada u državi postoji pravna sigurnost, dolaze i strani investitori što znači otvaranje novih radnih mesta, a samim tim i povećanje životnog standarda građana, objasnila je ministarka.

Ona je navela da je predloženim izmenama Ustava predviđeno da sudije i tužioce više ne bira parlament, već Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca.

Ministarka je rekla da je predviđeno da u Visokom savetu sudstva bude pet sudija i pet istaknutih pravnika, a u Visokom savetu tužilaca četiri istaknuta pravnika, četiri javna tužioca, odnosno zamenika javnih tužilaca, republički tužilac i ministar pravde.

Popović je, govoreći o korupciji u pravosuđu, naglasila da je koruptivnost stvar etike, morala i integriteta svakog sudije i dodala da ne postoji nijedna pravna norma koja može sprečiti njihovo koruptivno ponašanje, ali da ga može sankcionisati.

Prema njenim rečima, sudije moraju imati adekvatne plate jer će se na taj način smanjiti mogućnost korupcije.

Ona je ocenila da su sudije trenutno dobro plaćene, uz napomenu da uvek postoji mogućnost povećanja tih plata, ali da se moramo kretati u okvirima naših mogućnosti.