Подршка реинтеграцији наших грађана из иностранства

Подршка реинтеграцији наших грађана из иностранства

09/06/2021 Off By BERB

Фото: Душан Шкондрић

 

Повратак у земљу и подршка у социо-економској реинтеграцији грађана су међу  приоритетима Владе Републике Србије, истакла је данас министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић на конференцији „Систем управљања миграцијама – са посебним освртом на економске аспекте“.

 

 

 

„Влада Републике Србије активно ради на унапређењу положаја свих грађана и на стварању што бољих услова за живот и рад. Надамо се да ће то значајно утицати и на успоравање одласка грађана Републике Србије на рад у иностранство“, нагласила је Кисић Тепавчевић.

Министарка Кисић Тепавчевић је рекла да је пандемија Ковид 19 утицала на све сфере живота и да ће се нездравствени ефекти те пандемије дуго осећати, а да је, када су у питању економске миграције, она условила успоравање одласка грађана на рад у иностранство.

Како је додала, грађани који су радили у иностранству су се, са друге стране, суочили са разним несигурностима када је у питању аспект рада и многи су се враћали у своју земљу.

„Имајући у виду демографску слику, стопу емиграције грађана Србије и данашње изазове у овој области, створила се потреба за ефективним управљањем токова економских миграција, као и потреба за препознавањем различитих аспеката са којима се можемо суочити у наредном временском периоду“, навела је Кисић Тепавчевић.

Проф. др Кисић Тепавчевић је подсетила да је на предлог Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у фебруару 2020. године усвојена Стратегија за економске миграције за период 2021-2027. године и да је у току израда пратећег Акционог плана за период 2021. до 2023. године.

Програм „Миграције и дијаспора“, у оквиру којег је организована конференција, спроводи Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ) у партнерству са Министарством, Националном службом за запошљавање и другим институцијама.

Кисић Тепачевић се захвалила Немачкој организацији за међународну сарадњу, пројекту „Миграције за развој” и „Миграције и дијаспора”, као и Савезној Републици Немачкој на подршци спровођењу реформских процеса у Републици Србије.

Марија Богдановић, вођа програма „Миграције и дијаспора“ и програма „Миграције за развој“ испред ГИЗ-а, рекла је да је циљ тих програма да се оснаже све надлежне институције за још ефикасније управљање процесом миграција, а у циљу друштвено економског развоја Србије.