Богатић огледни пример у свету, окрећемо се зеленој економији и одрживом развоју

Богатић огледни пример у свету, окрећемо се зеленој економији и одрживом развоју

08/06/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, посетила је данас општину Богатић, где је обишла локацију геотермалне бушотине и потом одржала састанак са руководством општине и Мачванског округа на тему сарадње у енергетском и рударском сектору.

 

 

Михајловићева је овим поводом изјавила да је Богатић једина локална самоуправа и да је ово први пут у Србији да се геотермална енергија користи за грејање, конкретно девет јавних установа у Богатићу.

“Корист је и финансијска, али пре свега за заштиту животне средине, процена је да се годишња емисија угљен-диоксида смањи за 500 тона. Одличан састанак смо имали данас, разговарали смо о томе како да се геотермална енергија даље користи, да идемо у следећу фазу, али и како да започнемо истражне радње у Владимирцима. Наћи ћемо начин да једним делом финансирамо обе општине. Порука свим осталим локалним самоуправама је да је пред нама друго време и велика штета је да не искористимо оно што имамо и што је велики потенцијал. Причали смо и о два важна закона – о рационалној употреби енергије и енергетској ефикасности. За пројекте замене столарије 67 градова и општина послало је уредну документацију. Потписаћемо ускоро уговоре са њима, а они даље са грађанима. Причали смо и о Закону о ОИЕ. Суштина је да су ове области важне како за одрживо пословање ове општине, тако и свих локалних самоуправа на територији Србије. Учинићемо све као Влада и Министарство да овакве пројекте подржимо и заједно их реализујемо. Да не причамо само о потенцијалима, а да не видимо ефекте реализације. Богатић је огледни пример, не само у Србији, већ је препознат и у свету. Ово је важна година за енергетику и све што радимо је за брже окретање зеленој економији”, поручила је она.

 

Начелник Мачванског округа Владан Красавац изјавио је да доношење четири нова закона у енергетици и рударству представља револуцију јер они доносе велике промене окрузима и општинама у Србији.

“Имаћемо један од највећих рудника литијума када се сви стандарди испуне. Такође, Закон о ОИЕ нам је важан и потенцијали у овој области били су тема данас – како да развијамо и реализујемо пројекте од којих бенефит имају наши грађани”, рекао је Красавац.

Председник општине Милан Дамњановић захвалио је потпредседници на конструктивном састанку, рекавши да се данас разговарало о сарадњи у области обновљивих извора енергије и коришћењу геотермалних извора за јавне установе.

Горан Зарић, председник општине Владимирци, изјавио је да су данас дефинисани наредни кораци и могућности сарадње.

“Кроз здраво коришћење енергије направићемо уштеде у буџету и годинама испред нас и допринећемо очувању животне средине”, рекао је он.