Србија опредељена за унапређење регионалне сарадње

Србија опредељена за унапређење регионалне сарадње

08/06/2021 Off By BERB

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић учествовао је данас на онлајн састанку министара спољних послова учесница „Берлинског процеса“.

 

 

Селаковић је истакао да Србија придаје велики значај овој иницијативи која се показала као добар форум за јачање регионалне сарадње, развоја, промовисање политике помирења и превазилажења наслеђених проблема из прошлости.

„Србија ће увек бити заговорник политике мира и повезивања, јер то је једини начин да се створи стабилност која је предуслов економског раста и прогреса. Нажалост неки још нису схватили право значење и суштину Берлинског процеса, и да прво треба да почну да поштују међународно преузете обавезе као што је Договор о регионалном представљању“, рекао је Селаковић, реагујући на чињеницу да је представница Приштине истакла заставу самопроглашеног „Косова“.

Додао је да „Берлински процес“ пружа подршку ЕУ интеграцијама Западног Балкана кроз конкретне пројекте и мере, посебно указујући да је окосница регионалне сарадње усмерена на економско повезивање, као и да се то подудара са спољнополитичком оријентацијом Владе Србије.

„Одговорном и добро осмишљеном економском политиком, Србија је остварила највећи раст у региону, a по стопи раста БДП-а у првом кварталу 2021. године од +1,7% , наша земља се налази на првом месту у Европи“, нагласио је министар.

Министар је као најактуелнији пример сарадње ове иницијативе истакао успостављање Заједничког регионалног тржишта на Западном Балкану.

„Србија поздравља Акциони план за Заједничко регионално тржиште. Овај документ је у значајној мери базиран на конкретним предлозима проистеклим из иницијативе коју је председник Србије Александар Вучић покренуо у сарадњи са премијерима Албаније и Северне Македоније“, рекао је  Селаковић и додао да ће његовом применом биће проширене могућности за унапређење економске сарадње у региону.

Такође, осврнуо се и на одлуку о успостављању „Зелених коридора“ који су омогућили да се у кризи изазваној пандемијом Ковид-19 медицинска опрема и храна неометано транспортују кроз регион, без застоја на граничним и административним прелазима.

„Своје опредељење за унапређење регионалне сарадње, Србија је демонстрирала и солидарношћу са суседима у региону, слањем пошиљки вакцина и омогућавањем вакцинације у Србији, укључујући и за секретаријате регионалних иницијатива у којима Србија учествује“, нагласио је шеф српске дипломатије.

Селаковић је указао и на друге конкретне резултате регионалне сарадње у оквиру ове иницијативе као што су: Регионална канцеларија за сарадњу младих, Транспортна заједница у Југоисточној Европи, са седиштем у Београду, Коморски инвестициони форум Западног Балкана и Споразум о снижавању цена роминга у региону ЗБ.

Селаковић је овом приликом поновио да је пуноправно чланство у ЕУ кључни спољно-политички и стратешки циљ Србије. Такође, истакао је да је политика проширења једна од најуспешнијих политика ЕУ, да треба остати на том курсу и закључио да је Србији и читавом региону место у ЕУ.

Састанак је одржан у оквиру председавања Немачке овој иницијативи у форми видео-конференције.

У свом излагању Селаковић је захвалио Немачкој и министру Масу на снажној подршци коју пружају читавом Западном Балкану, поручивши да је управо та посвећеност допринела повезивању и продубљивању сарадње региона.

„Визија и подршка Немачке, и канцеларке Меркел лично, исказана пре готово седам година, када је покренут Берлински процес у значајној мери је допринела стварању неопходних услова за ближе повезивање у нашем региону, рекао је Селаковић и додао да су подршка и активан приступ немачких партнера од непроцењивог значаја. Такође, шеф српске дипломатије рекао је да је веома значајно што су и друге чланице Европске уније препознале значај „Берлинског процеса“.