Србија и Мађарска потписале два меморандума

Србија и Мађарска потписале два меморандума

04/06/2021 Off By BERB

Једанаесто заседањe Заједничке комисије за економску сарадњу између Републике Србије и Мађарске, којим су председавали министарка привреде у Влади Републике Србије Анђелка Атанасковић и министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто одржано је данас у Београду.

 

 

Атанасковић је навела да односе двеју земаља одликује интензивни политички дијалог, бројни сусрети на највишем и високом нивоу и обострано потврђено опредељење за јачање сарадње у свим областима од заједничког интереса.

Она је оценила да добре политичке односе прати и привредна сарадња која иде узлазном путањом.

Министарка је истакла да ће даљем јачању свеукупних односа допринети и меморандуми који су данас потписани – Меморандум о разумевању између Влада Србије и Мађарске ради продубљивања сарадње две земље о успостављању Програма за изградњу капацитета Западног Балкана, као и Меморандум о разумевању између „Електропривреде Србије“ и мађарске електро-енергетске компаније.

Након заседања Заједничке комисије за економску сарадњу, одржан је Привредни форум, и том приликом Атанасковић је истакла да  су Владе и привредници Србије и Мађарске показали спремност да интезивирају дијалог у циљу унапређења сарадње, што ће допринети повећању и диверсификацији међусобних улагања, која представљају темељ дугорочне економске сарадње.

 

Атанасковић је истакла да Влада Републике Србије спровођењем реформских активности и значајним променама инвестиционог оквира доприноси стварању привлачног привредног амбијента што ствара простор за долазак још више инвеститора.

Како је навела један од циљева Владе Србије јесте даље економско јачање наше земље, као и одржавање економске стабилности са акцентом на пружање подршке привреди за време кризе изазване пандемијом.

Министарка Атанасковић је нагласила да су раст индустрије и улагања у инфраструктуру главни покретачи економског развоја који су омогућили  Србији да наступи као један од регионалних лидера у привлачењу директних страних инвестиција.