Srbija za intenzivnu saradnju sa američkom administracijom

Srbija za intenzivnu saradnju sa američkom administracijom

03/06/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Stejt departmenta Metjuom Palmerom.

Selaković je tom prilikom poručio da je unapređenje svih oblasti saradnje sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i ukazao na to da je naša zemlja opredeljena za što intenzivniju saradnju sa aktuelnom američkom administracijom.

Selaković je, ističući značajan jubilej ove godine – 140-godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD, izrazio nadu da će, u skladu s uslovima pandemije, ova važna godišnjica biti adekvatno obeležena, kao i da bi poseta na visokom nivou bila demonstracija opredeljenosti američke strane za unapređenje odnosa sa našom zemljom.

Ministar je, kada je reč o ekonomskoj saradnji, istakao opredeljenje za njeno intenziviranje, naročito imajući u vidu potencijale za unapređenje privrednih aktivnosti.

Šef srpske diplomatije je rekao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje mira i stabilnosti u regionu i orijentacija regiona ka što intenzivnijoj ekonomskoj saradnji, i u tom smislu naglasio da unapređenje dobrosusedskih i uzajamno korisnih odnosa predstavlja temeljno i nepromenjivo polazište ukupne spoljne politike Srbije.

Selaković je istakao da je dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, jedini pravi put za postizanje održivog dogovora dve strane.

On je naglasio da je ključan kompromis koji podrazumeva odgovoran i ozbiljan pristup, i dodao da će Srbija nastaviti da učestvuje u razgovorima u dobroj veri i da je spremna za nastavak dijaloga.

Smatramo neprihvatljivim izbegavanje Prištine da ispuni svoje obaveze, pre svega formiranje Zajednice srpskih opština, uz insistiranje samo na uzajamnom priznanju, naglasio je Selaković i dodao da aktuelna zapaljiva retorika Aljbina Kurtija nikako ne doprinosi stvaranju pogodne atmosfere za nastavak dijaloga.

Takođe, ministar je rekao da je dogovor o normalizaciji ekonomskih odnosa iz Vašingtona komplementaran sa aktivnostima EU i da je korak u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Selaković je izrazio zabrinutost zbog učestalih fizičkih napada na objekte Srpske pravoslavne crkve u proteklom periodu i podsetio na to da je manastir Visoki Dečani nedavno, od strane organizacije „Evropa Nostra“, uvršten na listu sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi.

On je preneo zahvalnost Palmeru na poseti manastiru Visoki Dečani i susretu sa episkopom raško-prizrenskim Teodosijem i igumanom Savom Janjićem pre dva dana, kao i na izjavi datoj tom prilikom u vezi sa manastirskom imovinom.

Selaković je, govoreći o evrointegracijama Srbije, iskazao zahvalnost na kontinuiranoj podršci Vašingtona našem putu ka punopravnom članstvu u EU, čemu je Srbija posvećena kao svom prioritetnom strateškom opredeljenju, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.